<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Reiselivet på Svalbard kutter alt samarbeid med Russland

Det russiske statseide selskapet Trust Arcticugol ekskluderes fra Svalbard Reiselivsråd, som eier Visit Svalbard.

Publisert 12. okt. 2022
Oppdatert 12. okt. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 266 ord
Longyearbyen på Svalbard. Dreamstime

Svalbard Reiselivsråd har onsdag besluttet å avslutte alt samarbeid med Russland.

«Med bakgrunn i Russlands invasjon av Ukraina, og de brudd på folkeretten og menneskerettigheter dette innebærer, har styret i Svalbard Reiselivsråd besluttet å ekskludere det russiske statseide selskapet Trust Arcticugol fra foreningen», skriver de i en pressemelding.

NRK omtalte saken først.

Mister synlighet

Reiselivsselskapet Arctic Tourism Centre Grumant driver turismen på øygruppen fra russisk side, og eies av Trust Arcticugol. 

«Styret understreker at Trust Arcticugol er velkommen til å søke nytt medlemskap når omstendighetene tilsier det. Beslutningen betyr at det statseide selskapet med base i Barentsburg blant annet mister tilgang til felles planprosesser og egen synlighet på flatene til destinasjonsselskapet Visit Svalbard AS», står det videre.

Ønsker å sende en beskjed til regimet

Styreleder i Svalbard Reiselivsråd og Visit Svalbard, Ronny Strømnes, mener de nå har tatt et viktig valg – nær åtte måneder etter invasjonen.

– Vi vil fortelle omverden at Russlands invasjon av Ukraina ikke er noe vi passivt kan sitte og se på. Vi fordømmer brudd på internasjonal folkerett og menneskerettigheter, og eksklusjonen er et direkte resultat av krigføringen som blir begått av den russiske staten.

Strømnes understreker at beslutningen er ment å ramme det russiske regimet.

– Det er viktig for oss å understreke at vi ikke har noe ønske om å ramme befolkningen i Barentsburg. Men slik situasjonen er i dag, er det umulig for oss å samarbeide med representanter for Putin-regimet, sier han.

I slutten av september meldte en russisk avis at Russland ønsker å satse 300 millioner norske kroner på turisme på øyen, særlig i Barentsburg og Pyramiden.