FRI FERDSEL LIKEVEL: Storbritannia lar likevel EU-borgere ferdes fritt. Her fra grensestasjon ved Dover. Foto: NTB Scanpix.

Storbritannia lar likevel EU-borgere ferdes fritt

Storbritannia skrinlegger planene om bråstans i EU-borgeres rett til å krysse grensen fritt fra 1. november.

I forberedelsene til en mulig hard brexit 31. oktober gikk den britiske regjeringen nylig inn for umiddelbar stans i fri ferdsel over grensen for EU-borgere så snart utmeldingen var et faktum. Nå gjør britene helomvending, melder Reuters.

I stedet for en brå slutt for EU-borgeres rett til fritt å bosette seg og jobbe i Storbritannia går regjeringen tilbake til sin tidligere politikk om en mykere overgang. Den vil nå gi automatisk oppholdsrett i tre år til EU-borgere som kommer til landet etter 31. oktober, men før utgangen av 2020.

Snuoperasjonen kommer etter varsler om at noen av de flere millioner EU-borgerne kunne ta saken inn for domstolene.

Advokater stemplet planen om full stans 1. november som skjødesløs. De sa den kunne ta rettigheter fra millioner av EU-borgere som oppholder seg lovlig i Storbritannia, men som ikke har søkt om status som formelt etablert i landet.

Hittil har bare rundt en million EU-borgere som bor i Storbritannia, registrert seg for å bli etter brexit. Det er anslått at over tre millioner mennesker fra andre EU-land bor i øyriket.

(©NTB)


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også