– Vi skal ikke ha noen afterskitendenser her

Når det nå åpnes for mer reising i Europa, blir det ekstra viktig at restauranter og utesteder følger smittevernrådene, advarer regjeringen.

REGJERINGEN ADVARER: Mer reising i Europa setter ekstra krav til restauranter og utesteder om å følge smittevernråd. Foto: NTB scanpix
Samfunn

– Vi skal ikke ha noen afterskitendenser her, sier statssekretær Inger Klippen (H) i Helse- og omsorgsdepartementet til NTB.

Sammen med statssekretær Grunde Kreken Almeland (V) i Nærings- og fiskeridepartementet holdt hun fredag et dialogmøte med Virke, NHO Reiseliv og de største byene om smittevern i utelivet.

Ser risiko

Klippen viser til situasjonen i februar og mars, der mange skiturister fra Norge ble smittet med koronaviruset på afterski i Østerrike. Der viste det seg at noen få superspredere hadde smittet veldig mange på kort tid, og at smitten raskt bredte seg i Europa.

– Østerrike viste oss at utelivsbransjen er et sted med risiko, sier Klippen.

Når Norge nå åpner opp og tar vekk karantenereglene for reiser til og fra flere land i Europa, er det derfor ekstra viktig å være føre var, advarer hun.

Almeland tilføyer at regjeringen har sett med bekymring på de meldingene som har kommet om slurv med smittevernet i utelivet de siste ukene.

I ytterste konsekvens kan brudd føre til nye innstramminger, advarer han.

– Det er noe vi ønsker å unngå, sier Almeland til NTB.

Minner om meteren

Frode Forland, fagdirektør ved Folkehelseinstituttet (FHI), sier tette folkeansamlinger innendørs nettopp er noe av det helsemyndighetene er opptatt av å forhindre.

– Det er mye større risiko for å spre smitte innendørs enn ute. Så det er en høyst relevant problemstilling. Og det følges nå veldig nøye med på barer, restauranter og nattelivet, sier han.

Hans råd til reisende er at man bør oppføre seg som om man er smittet uten at man vet om det.

– Man må holde seg unna folk. Én meter. Det er kravet både ute og inne, sier Forland til NTB.

Advarer mot innstramminger

Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, forsikrer om at bransjen tar situasjonen på alvor.

– Smittesituasjonen er stabil, og vi oppfatter ikke at myndighetene nå planlegger endringer som vil påvirke serveringsbransjen, sier han.

Kristensen understreker at det for mange serveringssteder er vanskelig å nå lønnsomhet med dagens smittevernråd.

– Derfor vil eventuelle innskrenkninger være alvorlige, sier han.

(©NTB)

Nyheter
Samfunn
Helse