KjøpLogg inn

Ny sosial nedstengning i Oslo

Byrådet i Oslo anbefaler folk å unngå private sammenkomster og besøk i private hjem, innfører rødt nivå på videregående skoler og stenger serveringssteder.

Publisert 28. feb. 2021 kl. 18.38
Oppdatert 28. feb. 2021 klokken 18.51
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 528 ord
SERVERINGSSTEDER OG BUTIKKER: Oslo stenger ned på nytt etter en økning i smittetall, kunngjorde byrådsleder Raymond Johansen (Ap) søndag. Foto: NTB

– Det nærmer seg nå ettårsdagen for den første nedstengingen i Oslo. Tiden vi nå gjennomlever, er historisk. Ingen har betalt en større pris enn Oslo-folk. Likevel står jeg her og kommer til å be om mer fra dere, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo innledningsvis på søndagens pressekonferanse.

– Jeg vet at det jeg ber om, er mye og inngripende, sa han.

Johansen kunngjorde at byrådet anbefaler folk å unngå private sammenkomster og besøk i private hjem. I tillegg blir det innført rødt nivå på videregående skoler, og serveringssteder blir stengt.

– Hovedbildet er fortsatt sosial nedstenging i Oslo, slik vi har hatt i snart fire måneder, sa byrådslederen.

Bakgrunnen for innstrammingene i hovedstaden er sterkt stigende smittetall den siste tiden. Den nye nedstengingen gjelder fra midnatt natt til tirsdag 2. mars til 15. mars.

Forsterker smittevern

Ingen elever i videregående skole skal møte opp på skolen mandag eller tirsdag, og de skal ha enten digital undervisning eller undervisningsfri.

Fra onsdag skal det være en blanding av fysisk oppmøte og digital undervisning.

Oslo kommune har besluttet at de tar sikte på massetesting av elever med spyttprøver fra 8. mars og testing av alle lærere.

Unntak for aleneboende

Anbefalingen om å unngå private sammenkomster og besøk gjelder ikke for aleneboende og ungdommer i samme kohort.

Alle serveringssteder i Oslo må stenge, med unntak for takeaway.

– Og alle butikkene må stenge, med unntak for butikker som er listet opp i den statlige unntakslisten, blant annet dagligvarehandel og apotek, sa Johansen på pressekonferansen.

Også gallerier og kunstutsalg må stenge, opplyste Johansen.

Dette er de strengere smitteverntiltakene som Oslo innfører:

 • Alle serveringssteder må stenge, med unntak for takeaway.
 • Alle butikker må stenge, med unntak av butikker som er listet opp i den statlige unntakslisten, blant annet dagligvarehandel og apotek.
 • Gallerier og kunstutsalg må stenge.
 • Stengingene gjelder fra midnatt natt til tirsdag.
 • Organiserte fritidsaktiviteter utendørs for voksne over 20 år frarådes.
 • Utendørs arrangementer forbys, med de samme unntakene som innendørsarrangementer.
 • Det innføres rødt nivå i voksenopplæringen og i videregående skole fra mandag 1. mars.
 • Ingen elever i videregående skole skal møte opp mandag eller tirsdag. Elevene skal ha digital undervisning eller undervisningsfri. Fra og med onsdag skal alle skoler drives i en kombinasjon mellom fysisk oppmøte og digital undervisning.
 • Samtidig forsterkes smittevernet på skolene. Blant annet tar man sikte på å innføre massetesting av elever med spyttprøver fra 8. mars og testing av alle lærere.
 • For å få kontroll med smitte på byggeplasser innfører Oslo kommune egne forskriftsfestede regler med klare regler for smittevern på byggeplasser. Oslo kommune har hatt dialog med arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene og opplever at det er forståelse for dette.
 • Forsettlig eller grovt uaktsom overtredelse av smittevernregler på byggeplasser skal kunne straffes med fengsel i inntil 6 måneder. De nye reglene vil bli kombinert med en målrettet og forsterket testing på byggeplasser.
 • Byrådet i Oslo anbefaler folk om å unngå private sammenkomster og besøk i private hjem, med unntak av aleneboende og barn og ungdom i samme kohort.
 • Samtidig opprettholder byrådet fritidstilbudet til barn og ungdom, blant annet bibliotekene. Samtidig innføres noen ytterligere begrensninger for innendørs aktivitet for gruppen 16 til 19 år, der økningen i smitte har vært stor. Fremover må man kun samles i grupper ti personer, og alle må kunne holde en meters avstand til enhver tid.
NTB