KjøpLogg inn

Resultatkollaps for russisk oligark

Stålselskapet til den russiske oligarken Roman Abramovich mistet nesten alt av overskudd første halvår av 2022. 

Publisert 5. aug. 2022 kl. 18.31
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 261 ord
RESULTATKOLLAPS: Evraz, stålselskapet der Roman Abramovich er største eier, opplevde en resultatnedgang på 99,5 prosent i første halvår av 2022. Reuters

Stålselskapet Evraz har lenge vært et av verdens største stålselskaper. I første halvår falt imidlertid selskapets bunnlinje med hele 99,5 prosent etter tunge sanksjoner innført av både USA og EU.

Ifølge den britiske avisen City AM landet årsresultatet på 6 millioner dollar for halvåret, en nedgang fra 1,2 milliarder dollar samme periode i fjor. 

I regnskapet fremgår det imidlertid at fast eiendom og andre anleggsmidler har økt betraktelig fra 4,6 til 6,4 milliarder dollar. Selskapet har også tatt opp nye kortsiktige lån til en verdi av 1,7 milliarder dollar. 

Sanksjoner

Det påpekes at hovedgrunnen til resultatkollapsen er sanksjoner som er pålagt russiske selskaper og enkeltindivider som følge av angrepet på Ukraina. 

Roman Abramovich, som er største eier i Evraz og en av Russlands rikeste mennesker, har blitt sanksjonert av USA, EU og Storbritannia, noe som førte til kaos og masseoppsigelser i selskapets styre. «Geopolitiske utfordringer har skapt signifikante driftsutfordringer for selskapet» skriver adm. direktør Aleksey Ivanov.

Ivanov påpeker også at etterspørselssiden er en viktig faktor.

– I tillegg er rubelen særdeles sterk, og vi opplever lavere etterspørsel etter våre produkter. Vi ser også at konkurransen i markedet øker, avslutter han.

Roman Abramovich 

Roman Abramovich har lenge vært en av Russlands rikeste, og har også vært en av de mer profilerte oligarkene. Han eide lenge fotballklubben Chelsea, før han måtte selge klubben på bakgrunn av vestlige sanksjoner. 

Abramovich har også lenge vært i besittelse av en av verdens mest eksklusive yachter. «The Eclipse» har vært i farvann nær byen Gocek i det sørvestlige Tyrkia siden slutten av april. Den kom først til Tyrkia i slutten av mars fra den karibiske øya St. Maarten.