<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Usikkerheten sprer seg i tankmarkedet - oljetradere bråsnur

Situasjonen i tankmarked er uoversiktlig.

Publisert 26. sep. 2019 kl. 11.33
Oppdatert 26. sep. 2019 klokken 11.37
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 263 ord
Illustrasjonsfoto: En VLCC eid av Frontline på åpent hav. Foto: Frontline

De fleste tank-aksjene på Oslo Børs stiger kraftig torsdag, og driveren er etter alle solemerker de amerikanske sanksjonene som rettes mot aktører som har brutt FN-sanksjonene og transportert olje fra Iran.

– I dag innfører vi sanksjoner mot visse kinesiske selskaper fordi de beviselig har transportert olje fra Iran, noe som strider mot FN-sanksjonene, sa Pompeo på FN-toppmøtet i New York onsdag.

Sanksjonene, som medfører at amerikanske selskaper forbys fra å gjøre handelsvirksomhet med de sanksjonerte aktørene, retter seg mot de fire shipping-selskapene China Concord Petroleum, Kulun Shipping, Pegasus 88 og COSCO Shipping-datter COSCO Shipping Tanker Dalian.

Flere bransjeaktører melder at en rekke oljetradere har kansellert ordrer med de sanksjonerte befrakterne og er på jakt etter nye skip.

Etter det Finansavisen forstår skal det være snakk om minst åtte VLCCer, tre Suezmaxer og Aframaxer samt en rekke Panamamaxer som nå i praksis er ute av markedet. 

Tenker man i dødveksttonn bør ikke sanksjonene bety for meget da kun i underkant av én prosent av den globale flåten rammes. Allikevel skaper situasjonen usikkerhet og en rekke aktører har måttet snu seg om. 

Om flere kinesiske tankere skulle bli sanksjonert, kan man få en lignende situasjon som med National Iranian Tanker Company (NITC) der omlag 40 VLCCer et ute av spot-markedet.

Selv om morselskapet COSCO Shipping ikke er direkte sanksjonert, vil det sannsynligvis være flere oljetradere som ikke ønsker å benytte seg av tjenester fra konsernet overhodet i den uoversiktigelige situasjonen.

COSCO Shipping er blant de aller største shipping-selskapene i verden.

Frontline stiger 8,40 prosent til 85,20 kroner, Hunter Group klatrer 3,85 prosent til 4,05 kroner og OET legger på seg 6,12 prosent til 78,00 kroner.