Tørrlastaksjonærer håver inn på tankrally

Tørrlastaksjonærer får spesialutbytte etter aksjerally i tank. Råvaretrader med aksjeteft surfer på den samme bølgen. 

TJENER PÅ TANK: Aksjonærene i Scorpio Bulkers får et ekstraordinært utbytte etter kraftig verdistigning på selskapets aksjer i søsterselskapet Scorpio Tankers.  Foto: Scorpio Bulkers
Shipping

I oktober i fjor gikk tørrlastrederiet Scorpio Bulkers inn med 100 millioner dollar i en emisjon i søsterselskapet Scorpio Tankers, et av verdens største produkttankrederier.

Selskapet anså det som den beste måten å bruke tilgjengelig kapital på, og omtalte det som en «unik investeringsmulighet med overlegne risk/reward-egenskaper».

Etter år senere er aksjeposten verdt rundt 182 millioner dollar, og dermed vanker det et gledelig spesialutbytte på aksjonærene i Scorpio Bulkers.

Spesialutbytte

Av selskapets 5,4 millioner aksjer i Scorpio Tankers blir én millioner aksjer distribuert som utbytte, fremgår det av rapporten for tredje kvartal som ble lagt frem onsdag.

Det tilsvarer rundt 33,7 millioner dollar, eller om lag 0,47 dollar per aksje i Scorpio Bulkers. 

I tillegg får aksjonærene et kontantutbytte på 0,02 dollar per aksje.

Scorpio Bulkers vil beholde de resterende 4,4 millioner aksjene i søsterselskapet, og ifølge Clarksons Platou Securities sa ledelsen på en telefonkonferanse onsdag at de ser ytterligere oppside i disse drevet av sterkere fundamentale faktorer i produkttankmarkedet.

«Vi deler den vurderingen», konkluderer meglerhuset i en oppdatering ført i pennen av deres New York-baserte analytiker Omar Nokta.

Råvaretrader med aksjeteft

En annen aktør som nyter godt av kursoppgangen i Scorpio Tankers er råvaregiganten Trafigura, som på kort tid har tjent hundrevis av millioner på aksjer i Frontline etter at deler av oppgjøret for ti tankskip i august ble utført med aksjer.

Trafigura gjorde en tilsvarende transaksjon med Scorpio Tankers i september. Som betaling for 19 produkttankere fikk Trafigura utstedt vel 5,9 millioner aksjer til kurs 29 dollar.

Aksjene ble i tidlig handel onsdag omsatt for 34,3 dollar, noe som tilsvarer en urealisert gevinst på 31,3 millioner dollar eller nær 290 millioner kroner. På 29 dager.

Råvareselskapets aksjeposter i Frontline og Scorpio Tankers har på rekordtid hatt en samlet verdiøkning på i overkant av 700 millioner kroner.

Verdien av aksjene er totalt 3,4 milliarder kroner.