– Mr. Market har fullstendig panikk

LNG-markedet har strammet seg kraftig til de seneste ukene, men på børsen fortsetter LNG-aksjene å stupe. - Mr. Market har nå fullstendig panikk, sier Flex LNG-sjef Øystein Kalleklev.

BUNNSOLID: – Vi har bunnsolid kassabeholdning med over 65 prosent av markedsverdien i cash, sier Øystein Kalleklev. Foto: Foto: Iván Kverme

LNG-prisen i Asia er opp 30 prosent den seneste måneden og i løpet av de seneste to ukene har fraktratene for moderne LNG-tonnasje steget fra i underkant at 40.000 til over 50.000 dollar dagen. På Oslo Børs har LNG-aksjene vært i fritt fall siden årsskiftet og og i løpet av den seneste måneden har aksjer som Höegh LNG, Flex LNG og Awilco LNG falt med ytterligere 58, 43 og 32 prosent.

– Mr. Market har nå fullstendig panikk og folk som har panikk gjør nødvendigvis ikke alltid gode vurderinger, sier Kalleklev.

– Vi har bunnsolid kassabeholdning med over 65 prosent av markedsverdien i cash, ikke et eneste lån som forfaller før andre halvår 2024 og vi fikk nylig på plass 629 millioner dollar i langsiktig finansiering for våre fem 2020 nybyggene. Første kvartal er sikret på rater langt over cash-break-even og de seneste ukene har slutningene tatt seg ytterligere opp.

RATEOPPTUR: LNG-ratene har steget med 30 prosent de seneste to ukene. Foto: Foto: Flex LNG

Volumoppgang

Da coronakrisen traff Kina gikk importvolumene av LNG ned fra 1,5 til 0,5 millioner tonn på ukesbasis primært på grunn av redusert kapasitet på importterminalene. Dette førte til tidenes laveste spotpriser på LNG på 2,7 dollar i midten av april.

– Siden den gang har importvolumene til Kina kommet opp på normaliserte nivåer igjen. De lave spotprisene har også ført til at land som India og Bangladesh har økt importvolumene med opp mot 50 prosent. Nå er prisen i Asia, som er cirka 70 prosent av markedet, over 3,5 dollar igjen igjen, mens den amerikanske gassprisen på 1,6 dollar er på det laveste nivå på 25 år noe som medfører at lastene går østover og seilingsdistansene øker.

Kalleklev forventer at det vil bli økt lagring av LNG.

– 100 prosent av LNG-markedet vil nå gå i contango, det vil vil si at fremtidsprisen er høyere enn dagens pris, mens det tidligere kun var spotmarkedet på 30 prosent som var i contango. Det vil utvilsomt føre til økt lagring, sier han.