Full RCL-stans til 12. mai

RCL innstiller alle cruiseseilingene frem til 12. mai og låner ytterligere 24 milliarder kroner for å ri av coronastormen.

SKALKER LUKENE: Styreleder og konsernsjef Richard D. Fain. Foto: Ivan Kverme

Coronaviruset har lammet nesten all cruisetrafikk i verden. Nå velger Royal Caribbean Cruises, RCL, å holde sine skip i ro enda en måned.

Ifølge en melding på cruisekjempens Twitter-konto tirsdag kveld tar man sikte på å gjenoppta driften med nye avganger i midten av mai.

Tidligere var planen å komme i gang med trafikken igjen midt i april.

I Alaska, Canada og New England utsettes alle avganger til 1. juli, ifølge meldingen fra selskapet.

Shippingavisen TradeWinds melder at RCLs hovedkonkurrent, Carnival Corp., tar sikte på å bestemme seg for hvor lenge cruiseskipene skal være ute av trafikk i slutten av denne uken.

Opptar kjempelån

For å sikre finansieringen av selskapet i en vanskelig periode har RCL inngått avtale om en ettårig trekkfasilitet på 2,2 milliarder dollar – tilsvarende drøye 24 milliarder kroner – med opsjon på ytterligere ett års forlengelse. Beløpet er allerede trukket helt opp.

Medregnet dette lånet, som er kommet i stand ved hjelp av Morgan Stanley, J.P. Morgan, Bank of America, BNP Paribas og Goldman Sachs, har RCL drøye 3,6 milliarder dollar i likvide midler.

Dessuten har rederiet sikret finansiering av alle nybyggene det har i ordre. Tilsammen har RCL en flåte på 63 cruiseskip i drift og ytterligere 15 i bestilling.

Flere selskaper

RCL driver trafikk under merkenavnene Royal Caribbean International, Celebrity Cruises, Azamara og Silversea Cruises. Selskapet eier i tillegg 50 prosent i tyske TUI Cruises og 49 prosent av aksjene i spanske Pullmantur Cruceros.

Tidligere i måneden valgte RCL-ledelsen å trekke tilbake resultatguidingen både for første kvartal og for året som helhet.

Arne Wilhelmsen-familien eier 12 prosent av aksjene i cruisekjempen RCL, de fleste gjennom familieselskapet Awilhelmsen i Oslo.

– Awilhelmsens aksjer i RCL er ikke belånt, og vi har ingen lånebetingelser knyttet til verdien av RCL-aksjer, sa Awilhelmsens konsernsjef, Sigurd E. Thorvildsen, på spørsmål fra Finansavisen 14. mars.

Sent tirsdag kveld norsk tid sluttet RCL-aksjen på 34,47 dollar på New York Stock Exchange. Det er et fall på vel 100 dollar fra toppnoteringen det seneste året.