Arne Wilhelmsen er død

Skipsreder Arne Wilhelmsen døde lørdag i Palma i Spania, vel 90 år gammel. 

SKAPTE CRUISEKJEMPE OG BYGDE FAMILIEFORMUE: Skipsreder Arne Wilhelmsen døde påskeaften. Foto: RCL
Shipping

Arne Wilhelmsen hadde vært syk en periode og oppholdt seg den siste tiden på familiens feriested på Mallorca.

Han var en av grunnleggerne av cruiserederiet Royal Caribbean Cruises (RCL), og styremedlem i selskapet i mer enn 30 år.

Adm. direktør Harald Solberg i Rederiforbundet beskriver Arne Wilhelmsen som en pioner innen utviklingen av moderne cruisefart.

RCL-sjef Richard D. Fain kaller Wilhelmsen en visjonær innen cruiseindustrien. 

Wilhelmsen hadde MBA-utdannelse fra Harvard, og jobbet som assistent hos norske EB Lund & Co. og senere som skipsmegler i New York.

I 1954 gikk han inn som partner i familieselskapet Anders Wilhelmsen & Co. i Oslo. 

Sammen med broren Gjert videreutviklet Arne Wilhelmsen familierederiet. Arne ble ansett som forretningsmannen av de to, mens Gjert, som gikk bort i 2018, 91 år gammel, hadde ansvaret for det tekniske.

I 1968 styrte brødrene Anders Wilhelmsen & Co. inn i cruisetrafikk og forløperen til dagens RCL.

De bygde også opp betydelige virksomheter innen flytende oljeproduksjon, FPSO, og lete- og produkjonsboring. 

Arne Wilhelmsen styrte sine eierinteresser gjennom Aweco Holding og konsernet Awilhelmsen, der majoriteten av verdiene lenge har vært plassert i RCL. Familien har en eierandel på 12 prosent i cruisegiganten.

Utenom RCL eier Awilhelmsen blant annet eiendomsselskapet Linstow, Awilco Shipping med gasstankskip, store råoljetankere og containerskip og har aksjemajoriteten i Awilco Drilling.

Familien eier også halvparten av elektronikkjeden Power, og har investeringer i flere vekstselskapet gjennom Awilhelmsen Capital.

I fjor høst sto Arne Wilhelmsen oppført med en formue på 31 milliarder kroner i Kapitals oversikt over Norges 400 rikeste.

Det er imidlertid lenge siden eierskapet ble overført til neste generasjon.

Aweco Holding tilhører hans sønner Arne Alexander (Alex), Bent Christian og Peter Preben Wilhelmsen, og er i dag eneeier av Awilhelmsen.

Arne Wilhelmsen ble i 2005 utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden for sitt samfunnsnyttige virke.