RCL må betale 11,5 pst. rente

Cruisekjempen RCL må betale opptil 11,5 prosent rente på sitt kriselån på 33,5 milliarder kroner. Alle seilinger er avlyst frem til 1. august.

FORTSATT I OPPLAG: Det blir ingen nye seilinger for «Oasis of the Seas» (bildet) eller de andre cruiseskipene som eies av Royal Caribbean Cruises-selskapene før tidligst 1. august. Det eneste mulige unntaket er noen avganger i det kinesiske markedet. Foto: RCL
Shipping

For halvannen uke siden ble det kjent at RCL ville forsøke å låne over 30 milliarder kroner i det amerikanske obligasjonsmarkedet etter at det ble bråstopp i inntektsstrømmen da omfanget av corona-pandemien i mars satte bom for den internasjonale cruisetrafikken. 28 av rederiets cruiseskip skulle stilles som sikkerhet for kjempelånet.

Nå er det klart at selskapet, der den norske Awilhelmsen-gruppen i Oslo er største aksjonær med en andel på 12 prosent, får låne pengene, men det må betale en høy rente.

Den største delen av obligasjonsutstedelsen, et lån på 2,32 milliarder dollar, forfaller 1. juni 2025 og løper til 11,5 prosent rente. Et lån på 1 milliard dollar skal innfris 1. juni 2023, og her er renten fastsatt til 10,875 prosent.

Mesteparten av beløpet som hentes nå medgår til å tilbakebetale en ettårig lånefasilitet på 2,35 milliarder dollar som ble etablert med Morgan Stanley Senior Funding 23. mars i år. Resten planlegges benyttet til generelle selskapsformål, i første rekke tilbakebetaling av gjeld.

KUTTER KOSTNADER OG LÅNER PENGER: RCLs toppsjef Richard D. Fain leder krisehåndteringen i det hardt rammede selskapet. Foto: Eivind Yggeseth

Full stans i sommer

Torsdag besluttet RCLs ledelse nok en gang å kansellere alle planlagte cruiseavganger, denne gangen til og med 31. juli, på grunn av den verdensomspennende covid-19-pandemien.

Planen er å gjenoppta trafikken 1. august, men unntak av i Kina, der rederiet tar sikte på å komme igang en måned tidligere.

Etter nedskrivninger på vel 1,1 milliarder dollar endte RCLs førstekvartalsregnskap på minus 1.437 millioner dollar, tilsvarende 14,5 milliarder kroner, mot et overskudd på 257 milioner dollar i den første tremånedersperioden i fjor.

På New York Stock Exchange steg RCL-aksjen torsdag 6,43 prosent til 43,35 dollar. Det priser selskapet til 9.065 millioner dollar.

På det laveste, i mars, var det handel i cruiseaksjen til 19,25 dollar, mens toppnoteringen det siste året er 135,32 dollar.

Selskapet anslår at det har kostnader på mellom 150 og 170 millioner dollar i måneden så lenge skipene ligger ved kai eller oppankret.

Mange refusjonskrav

Totalt opererer RCL med en gjennomsnittlig «cash burn» på mellom 250 og 275 millioner dollar i måneden når skipene som inngår i dagens flåte ligger uvirksomme uten passasjerer og inntekter.

Det mener det sveitsiske meglerhuset UBS er altfor lite og anslår at selskapet bruker det dobbelte, cirka 570 millioner dollar. UBS inkluderer blant annet 150 millioner dollar i antatte månedlige finansieringskostnader knyttet til nybyggingsforpliktelsene rederiet har påtatt seg. 

Ved utgangen av april hadde cirka 45 prosent av gjestene som hadde bestilt reiser på avganger som er blitt kansellert bedt om å få refundert sine innbetalinger.

RCL har et omfattende nybyggingsprogram på verftene, men regner med at covid-19 fører til forsinkelser i leveransene av skip som var planlagt ferdigstilt i år og neste år.

Bankene gir rederiet unntak fra bestemmelser i låneavtalene mot at RCL forplikter seg til ikke å utbetale utbytte eller iverksette tilbakekjøp av egne aksjer.

De gjenværende låneforfallene i år beløper seg til cirka 400 millioner dollar, mens 900 millioner dollar skal tilbakebetales i 2021.

Kutter kostnader

I midten av april ble det kjent at RCL hadde besluttet å kutte fjerdedelen av de landansatte i USA for å redusere kostnader. Da fikk de vel 5.000 amerikanske ansatte i cruiserederiet beskjed om kraftige bemanningskutt på grunn av coronaviruset.

Medregnet ansatte ombord har cruiseselskapene som inngår i RCL rundt 65.000 ansatte.

RCL driver trafikk under merkenavnene Royal Caribbean International, Celebrity Cruises, Azamara og Silversea Cruises. Selskapet eier i tillegg 50 prosent i tyske TUI Cruises og 49 prosent av aksjene i spanske Pullmantur Cruceros.

Tilsammen har RCL en flåte på 63 cruiseskip i drift og ytterligere 15 i bestilling. 

Awilhelmsen - tidligere Anders Wilhelmsen & Co. - var i 1968 en av tre grunnleggere av RCL, og har i hele perioden vært en langsiktig og aktiv eier i rederiet. Gruppens styreleder Alex Wilhelmsen sitter i styret i cruisekjempen.

Etter at Anders Chr. Wilhelmsen og søsteren Margaret Boel Garmann solgte seg ut av Awilhelmsen eies selskapet i dag av Alex Wilhelmsen og hans to brødre Bent Christian og Peter Preben.

Margaret Garmann solgte sin post på 25,8 prosent i februar i fjor. Avtalen med henne ble finansiert ved at Awilhelmsen kvittet seg med 4,8 millioner av sine aksjer i RCL. Det bragte eierandelen i cruiseselskapet ned fra 14 til 12 prosent. 

Da transaksjonen fant sted var RCL-kursen 118,22 dollar. 

ROYAL CARIBBEAN CRUISES

(Mill. USD)1.kv/201.kv./19
Driftsinntekter2.032,82.439,8
Driftsresultat-1.306,4318,8
Resultat-1.437256,8
rcl
awilhelmsen
alex wilhelmsen
anders chr. wilhelmsen
margaret boel garmann
anders wilhelmsen & co.
new york stock exchange
covid-19
coronaviruset
miami
celebrity cruises
tui
pullmantur cruceros
azamara
silversea cruises
ubs