Har tapt 28 mrd. på et halvt år

Uten en eneste seilas rant pengene ut av Royal Caribbean i andre kvartal. På seks måneder har cruisekjempen tapt 28 milliarder.

MILLIARDSLUK: Cruiseskipene til Royal Caribbean skulle fraktet passasjerer rundt om i verden. I stedet ligger de til kai og brenner flere milliarder hver måned. Her er skipet «Jewel of the Seas» på vei inn til Oslo. Foto: Michel Verdure
Shipping

Royal Caribbean Group (RCL), den Miami-baserte cruisekjempen med norske Awilhelmsen-gruppen som største aksjonær, har på grunn av coronapandemien ikke fraktet én eneste passasjer siden 12. mars.

Dermed renner pengene ut. I andre kvartal tapte rederiet 1,6 milliarder dollar, eller om lag 14,5 milliarder kroner. Kontrasten er defor stor til fjorårets overskudd på nesten en halv milliard dollar.

Det samlede underskuddet i første halvår beløper seg til 3,1 milliarder dollar, eller tett på 28 milliarder kroner. Nesten 1,3 milliarder dollar skyldes nedskrivninger.

Brenner milliarder

I en forlenget periode uten drift estimerer rederiet at det brenner 250 til 290 millioner dollar i måneden, hvilket er noe høyere enn tidligere anslått. Derfor jobbes det hardt med å styrke den finansielle posisjonen.

– Vi har fått tilgang til kapitalmarkedet på en opportunistisk måte og fortsetter aggressivt å styre forbruket vårt, sier finansdirektør Jason T. Liberty, og legger til at rederiet er godt forberedt til å navigere seg gjennom en volatil periode.

I løpet av kvartalet er det blant annet hentet inn et beløp tilsvarende over 50 milliarder kroner i obligasjonsmarkedet gjennom flere lån. Pr. 30. juni hadde RCL 4,1 milliarder dollar, eller rundt 37 milliarder kroner, i tilgjengelig likviditet.

Stor usikkerhet

Det hersker fortsatt usikkerhet til når cruiserederiene kan gjenoppta seilasene for fullt. Ifølge shippingavisen TradeWinds har RCL besluttet å utsette alle seilinger til midten av september.

For neste år er bookingtallene innenfor «de historiske intervallene», opplyses det.

I RCL-konsernet inngår det 62 skip med ytterligere 16 under bygging.

Awilhelmsen var i 1968 en av rederiets tre grunnleggere, og har siden da vært en aktiv eier. Gruppens styreleder Alex Wilhelmsen sitter i styret i cruisekjempen. Eierandelen er nå rundt 12 prosent.

RCL-aksjen løftet seg med 10 prosent i tidlig handel i New York mandag. Selv om kursen har mer enn doblet seg siden 18. mars, er den fortsatt 57 prosent lavere enn ved årsskiftet.

For den norske rederfamilien betyr det et verditap på rundt 1,94 milliarder dollar – 17,5 milliarder kroner – siden nyttår.

ROYAL CARIBBEAN

(Mill. USD)2.kv./202.kv./19
Driftsinntekter175,62.807
Driftsresultat-1.283573,7
Resultat etter skatt-1.632472,8
royal caribbean cruises
awilhelmsen
cruise
kvartalstall
rcl
Nyheter
Shipping
Børs