Silversea Cruises leier ut luksuscruiseskip til Saudi-Arabia

Royal Caribbean-eide Silversea Cruises har leid ut et luksusskip til Saudi-Arabias investeringsfond, som vil kickstarte landets turistindustri. 

LEID UT I TO MÅNEDER: Cruiseskipet Silver Spirit, som tilhører Silversea Cruises – et heleid datterselskap av Royal Caribbean Group. Foto: Silversea Cruises
Shipping

Silversea Cruises, som er heleid av Miami-baserte Royal Caribbean Group (RCL), er i likhet med resten av cruiseindustrien sterkt preget av coronapandemien.

Nå har det imidlertid fått en ørliten håndsrekning av Saudi-Arabia, ifølge flere bransjemedier.

I et forsøk på å kickstarte sin egen turistindustri, har kongedømmet leid inn det 2009-bygde luksuscruiseskipet «Silver Spirit» for en periode på to måneder. Oppstart er allerede 27. august.

Formelt sett er cruiseskipet med plass til 609 passasjerer innleid av Red Sea Cruises, som eies av Saudi-Arabias statlige investeringsfond. Hva sjeikene betaler for leieperioden er uvisst, men både betalingsevne- og vilje er som kjent stor.

For «Silver Spirits» første ordinære seiling, som etter planen går fra Athen til Dubai 5. november, er prisen rundt 75.000 kroner for 17 netter.

Vurderer å selge skip

Morselskapet RCL brenner månedlig mellom 250 og 290 millioner dollar med full stans i driften, men har foreløpig ikke vurdert å leie ut skip, ifølge Tradewinds. 

RCL har heller ikke benyttet anledningen til å selge skip, slik enkelte andre rederier har. Under en telefonkonferanse tirsdag åpnet likevel finansdirektør Jason T. Liberty for at det kan skje.

– På nåværende tidspunkt evaluerer vi selvsagt muligheter for å selge skip eller ta andre grep med skipene, sa han.

RCL har gjort en solid jobb med å styrke likviditeten siden operasjonene stanset 12. mars.

Etter at cruisekjempen fikk på plass en lånefasilitet på 700 millioner dollar med Morgan Stanley onsdag, har RCL fått inn totalt 7,2 milliarder dollar - 65 milliarder kroner - siden mars.

I tillegg har rederiet fått omfattende lettelser i lånebetingelsene. Leveringen av to nybygg er også utsatt med rundt 10 måneder. 

Pr. 30. juni var den tilgjengelige likviditeten 4,1 milliarder dollar.

Stor usikkerhet

I løpet av de fem månedene som har gått siden driftsstansen er gjenopptakelsen av seilingsprogrammet blitt utsatt syv ganger.

Nå er alle seilinger stanset til utgangen av oktober, med unntak av operasjonene i Kina og Australia, som muligens kan starte opp litt før.

Konsernsjef Richard Fain understreker at det fortsatt hersker stor usikkerhet rundt oppstarten. Når driften til slutt kan starte, er han imidlertid sikker på én ting.

– Vi vil gjenoppstå fra denne krisen som et sterkere og mer motstandsdyktig selskap.

silversea cruises
royal caribbean cruises
cruise
saudi-arabia
rødehavet
morgan stanley
gjeld
covid-19
Nyheter
Shipping
Børs