Petter Haugen spår flere gode år i tørrlast

Analytiker Petter Haugen i Kepler Cheuvreux oppjusterer til kjøp og mener at Golden Ocean-aksjen er verdt 54 kroner.

BULL: Petter Haugen i Kepler Chevreux kaster den gamle analysen og har forandret synet sitt på tørrlastmarkedet og Golden Ocean Group. Foto: Foto: Iván Kverme
Shipping

«Bedringen i tørrbulkmarkedet kommer tidligere enn vi trodde», skriver analytiker Petter Haugen i Kepler Cheuvreux i en oppdatering.

Dagen før tørrlastrederiet presenterer resultatene for andre kvartal, oppgraderer Haugen fra «hold» til «kjøp» og løfter kursmålet på Golden Ocean Group fra 30 til 54 kroner. 

Det er i hovedsak to grunner til at meglerhuset har endret mening om aksjen nå. Analytikeren viser til en enorm stimulipakke fra kinesiske myndigheter, som blant annet har ført til økning i import av jernmalm. I juli steg importen til tidenes høyeste nivå. 

Den andre grunnen Haugen viser til er guidingen fra det brasilianske gruveselskapet Vale, som sier at det skal produseres 44 prosent mer jernmalm i andre halvår enn i første halvår.

«Dette vil bli en stor trigger», skriver analytikeren.

capesize Foto: Dreamstime

Stigende rater

Han jekker opp estimatene for capesize-ratene i år fra 8.000 dollar pr. dag til 14.000 dollar pr. dag. For neste år venter han snittrater på 15.000 dollar. Men det beste året vil bli i 2022, ifølge ham, med rater på 19.000 dollar dagen. 

«Med høyere rateforventninger, øker vi også skipsverdiene med rundt 20 prosent», heter det i oppdateringen.

Tilbudssiden er også en viktig faktor i hans analyse. Ordreboken blant rederiene er nå på kun 63,4 millioner dødvekttonn, som utgjør rundt 7 prosent av den nåværende globale  tørrbulkflåten – som er det laveste på 16 år. Haugen estimerer den årlige veksten i flåten i perioden 2019-2021 til kun én prosent.

Lav 2022-P/E

Inntjeningen (rapportert resultat før skatt) i Golden Ocean estimeres til et tap på 167 millioner dollar i år, og så stigende til 42 millioner dollar i 2021 og 112 millioner i 2022. Justert driftsresultat ventes til 18 millioner dollar i år, 83 millioner neste år og 140 millioner i 2022.

På dagens aksjekurs prises rederiet til 12 ganger estimert inntjening (justert) i 2021 og fem ganger inntjening i 2022. 

Golden Ocean Group rapporterer resultatene for andre kvartal på tirsdag. Ifølge TDN Direkt venter analytikerne i snitt et driftsresultat på minus 28 millioner dollar og minus 42 millioner før skatt. 

 

petter haugen
kepler cheuvreux
golden ocean
tørrbulk
Nyheter
Shipping