Cruisekonge Torstein Hagen gir gass i Kina

Torstein Hagens Viking Cruises vil utnytte et vakuum i cruisemarkedet i Kina. Med kinesisk partner sikter rederiet på oppstart av en offensiv satsing i 2021.

SER MULIGHETER: Skipsreder Torstein Hagen lar seg ikke stoppe selv om corinapandemien har stanset Viking Cruises i hvert fall frem til 1. februar. Nå gir han gass i Kina med en kinesisk partner. Foto: NTB
Shipping

Viking Cruises lar seg ikke stoppe av pandemien, og har nå inngått en endelig avtale med China Merchants Shekou om å etablere et luksuscruiserederi som skal betjene det kinesiske markedet.

Det opplyses i en pressemelding gjengitt av shippingavisen TradeWinds.

– Vi ser gode markedsutsikter ettersom det er et vakuum for high-end cruisetjenester i landet, sier styreleder Xu Yongjun i China Merchants Shekou i en kommentar.

Etableringen omtales som en viktig milepæl for utviklingen av cruiseindustrien i Kina.

Fra Norge til Kina

Partnerskapet sikter på å bli det første femstjerners cruiserederiet med en flåte bestående av bare kinesisk-flaggede skip.

Det betyr blant annet at Vikings tre år gamle cruiseskip «Viking Sun» skal flagges om fra Norge til Kina som det første skipet til den nye satsingen.

Rederiet skal starte opp i 2021, og vil kombinere «enkel nordisk stil med kinesisk kultur og tilby avanserte cruiseopplevelser og eksklusive tjenester».

– Vår skip vil være av nordisk design og ha kinesisk mannskap, sier Hagen, som mener joint venture-selskapet vil bringe en ny cruiseopplevelse til det kinesiske markedet.

Coronapandemien har vært drepende for cruiseindustrien, som er blitt tvunget til å avlyse det meste av de planlagte seilasene minst ut 2020 siden nedstengningene begynte for alvor i mars.

Xu er imidlertid optimist til næringens fremtidsutsikter.

– Pandemiens effekt på cruiseindustrien vil være forbigående, sier han.

Formuesfall

For Hagen har coronaviruset gjort et kraftig innhugg i formuen.

I 2019 var han nummer to på Kapitals liste over de rikeste i Norge med en formue på 60 milliarder kroner.

I september i år anslo imidlertid bladet at formuen var redusert til 20 milliarder, noe som sendte Hagen ned til tiendeplass på listen over Norges 400 rikeste personer.

Det er det største formuesfallet i perioden Kapital har utarbeidet listen.

Tidligere i november meldte Viking at aksjonærene TPG Capital og Canada Pensions Plan Investment Board hadde gått inn med 500 millioner dollar – 4,5 milliarder kroner – i ny egenkapital.

– Denne kapitaltilførselen vil forberede oss for fremtidige muligheter til å fortsette å utvikle virksomheten vår, sier styreleder Hagen, som ikke selv bidro med penger.

Viking Cruises ble grunnlagt i 1997 og har nå en flåte på nesten 80 skip.

KINA-SATSING: «Viking Sun» ble døpt i Shanghai for to år siden og skal nå få kinesisk flagg. Foto: Viking Cruises
torstein hagen
viking cruises
cruise
kina
joint venture
covid-19
kapital 400
Nyheter
Shipping
Børs