Nedtur for Odfjell

Kjemikalietankrederiet Odfjell avsluttet fjoråret med røde tall i regnskapet. Bergensrederiet venter ingen bedring i første kvartal i år.

SVAK START PÅ 2021: Adm. direktør Kristian Mørch i Odfjell  forventer svake resultater også i første kvartal 2021. Foto: Svein Lindin
Shipping

– Fjerde kvartal 2020 avsluttet et utfordrende år, men til tross for pandemien har vi levert sterkere resultater og og gjennomført viktige sikkerhets- og operasjonelle tiltak, sier selskapets adm. direktør Kristian Mørch i en pressemelding.

Odfjell   leverte spesielt sterke tall i andre kvartal i fjor da resultatet på bunnlinjen endte på pene 30,9 millioner dollar. I tredje kvartal falt overskuddet ned til 3,9 millioner dollar, mens resultatet for fjerde kvartal endte på minus 2,5 millioner dollar. Driftsresultatet i fjerde kvartal ble på 18,9 millioner dollar, som var en svekkelse på drøye 7 millioner dollar fra tredje kvartal.

Norne Securities' shippinganalytiker Mindaugas Čekanavičius var ute med en Odfjell-oppdatering tidligere denne uken der han spådde en oppgang i aksjen på nærmere 50 prosent. Driftsresultatet for fjerde kvartal 2020 ble av Norne estimert til å havne på 26 millioner dollar.

FORNYER FLÅTEN: «Box Excellence» er et av nybyggene til Odfjell. Skipet ble levert fra fra Hudong Zhonghua-verftet i Kina i oktober i fjor. Foto: Hudong Zhonghua.

Rekordstor flåtefornyelse

I løpet drøye tre og et halvt år har kjemikalietankrederiet og tankterminalselskapet i Bergen overtatt i overkant av 30 kjemikalie- og produkttankere, og i løpet av den samme perioden er 24 skip solgt eller tilbakelevert. Flåten er i dag på 91 skip.

– Vi har fullført det største flåtefornyelsesprogrammet i vår historie og har strømlinjeformet terminaldivisjonen ytterligere. Når effekten av covid-19 på den globale økonomien etterhvert reduseres, er vi godt rustet til å dra nytte av sterke underliggende markedsforhold, sier Mørch.

Han venter imidlertid ingen umiddelbar bedring i markedsforholdene.

– 2021 har startet med et fortsatt svakt CPP-marked og høye drivstoffkostnader, så selv om ratene på kjemikalier holder seg stabile forventer vi å rapportere et svakere første kvartal i 2021.

Overtegnet obligasjonslån

I januar plasserte Odfjell et bærekraftslinket usikret obligasjonslån på 850 millioner kroner. Utstedelsen ble betydelig overtegnet etter at svenske og finske investorer tegnet seg for nærmere 50 prosent av lånet.

Obligasjonen er den første i sitt slag i internasjonal shipping, og den første som er utstedt under Odfjells nyetablerte rammeverk for bærekraftslinket finansiering. Beløpet som skal tilbakebetales i 2025 er knyttet til selskapets ambisjon om å redusere karbonintensiteten i den kontrollerte flåten med 50 prosent i 2030 sammenlignet med nivået i 2008.

Odfjell

(mill.dollar)4.kv./20204.kv./2019
Driftsinntekter249,6235,3
Driftsresultat18,911,7
Resultat etter skatt−2,5−10