Lakseprisen forventes å falle ytterligere - flere sjømatgiganter nær break-even-nivåer

PRISSJOKK: Lakseprisen har ikke vært så lav på denne tiden av året 2015. Nå spises det kraftig av marginene hos de store sjømatselskapene på Oslo Børs. Bildet: Laks. Foto: NTB Scanpix

Pareto Securities tror at lakseprisen skal falle ytterligere denne uken. Meglerhuset forventer en laksepris så lavt som 40 kroner per kilo, ned fra 43 kroner per kilo i forrige uke.

Det kommer frem i en oppdatering mandag.

Lakseprisen har ikke vært så lav på denne tiden av året siden 2015.

Det er høye slaktevolumer som fortsatt er hoveddriveren bak prisnedgangen.

Forebyggende slakting som følge av sykdom bidrar til det høye slaktevolumet, ifølge meglerhuset.

Pareto skriver også at store deler av den norske eksporten nå sannsynligvis blir satt på fryselager i Eurosonen, som igjen vil påvirke lakseprisen negativt fremover.

For inneværende kvartal ligger gjennomsnittlig laksepris på 49,7 kroner.

Ifølge meglerhusets estimater for tredjekvartal, ligger driftskostnadene per kilo for Grieg Seafood og Mowi på henholdsvis 41 og 36 kroner per kilo. Således er overskuddet blant lakseprodusentene borte om ikke lakseprisen strammer seg til.

I forward-markedet ligger lakseprisen på henholdsvis 52,5 og 54,5 kroner for henholdsvis oktober og november, ifølge Fish Pool.

Grieg Seafood og Mowi steg henholdsvis 0,83 og 1,08 prosent på Oslo Børs mandag. De to sjømatprodusentene er ned henholdsvis 8,85 og 12,60 prosent den siste måneden.

Sjømat-indeksen på Oslo Børs er ned 6,43 prosent siden midten av august.