<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Har aldri sett maken til priser på denne fisken

Aldri før har britene betalt mer for frossen, norsk torskefilet.

Publisert 23. sep. 2019 kl. 09.56
Oppdatert 27. sep. 2019 klokken 12.28
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 216 ord
NYE PRISREKORDER: For fryste, norske torskefileter til Storbritannia. Foto: Norges Sjømatråd

Storbritannia er Norges viktigste marked for torsk og hyse. I fjor eksporterte vi over 32.000 tonn torsk og hyse direkte til Storbritannia for over én milliard kroner, melder Sjømatrådet.

I tillegg kommer nesten like mye fra Norge til Storbritannia via såkalte transittland, noe som gir en estimert totalverdi på over to milliarder kroner i 2018.

Tallene for i år ligger godt an til å overskride fjorårets, og prisene er oppe på rekordnivåer. 

Mens kiloprisen var 60-70 kroner i fjor, har den frem til august i år steget til nesten 75 kroner.

– Rekordprisen skyldes blant annet en svak norsk krone og større kamp om råstoffet, fordi det er mindre fisk tilgjengelig på markedet, sier Sjømatrådets fiskeriutsending i Storbritannia, Hans Frode Kielland Asmyhr, i en kommentar.

Fish&chips

Og hva bruker britene frosne, norske torskefileter til? Jo, fish&chips.

- Norsk fisk er kjent for god kvalitet og forbindes med å være bærekraftig. Det gjør at etterspørselen i dagligvarekjedene og fish&chips-restaurantene er stor, sier Asmyhr.

Fiskeeksportør Kjetil Sperre i Brødrene Sperre i Ålesund, understreker også at britene er en viktig kundegruppe for norsk fisk. 

– Vi håper og tror britene fortsatt vil ha norsk kvalitetsfisk uansett hva de lander på i Brexit-spørsmålet. Det er derfor viktig at Norge får forhandlet seg frem til en god og varig handelsavtale med Storbritannia viss de forlater EU, understreker Sperre.