Laaangt unna kjernevirksomheten? Equinor satser på lakselus

NTNUs nye vidunder­maskin kan brukes av både lakse- og oljenæringen. Så langt har Ecotone satset mest på laks.

VIL KNIPSE LAKS: – Det er 3.500 merder i Norge, og håpet vårt er å dekke flest mulig av dem med våre kameraer, sier Ivar Erdal i Ecotone (til høyre). Til venstre daglig leder Oddbjørn Rødsten. Foto: Anders Horntvedt

TRONDHEIM: – Vi nærmer oss en kommersiell lansering av lusetelleren SpectraLice. Det viktigste som har skjedd i Ecotone det siste halvannet året er at vi har fått verifisert teknologien, sier Oddbjørn Rødsten (42), daglig leder i Ecotone.

Dette er et klassisk eksempel på at man tar teknologi fra olje og gass og bruker det innenfor havbruk
Ivar Erdal, Ecotone

NTNUs nye vidunder­maskin skal både telle lakselus, ­oppdage skade på rørledning og finne verdifulle mineraler på havets bunn, skrev Finansavisen i februar 2017.

Kameravidunderet som NTNU-spinoffen har kommet med, har den egenskapen at det kan fange opp andre farger enn det som er synlig med det blotte øye.

Effekten er at kameraet dermed kan drive mer effektiv lusetelling, oppdage rust på en sveiset oljerørledning eller scanne havbunnen for verdifulle mineraler.

Luseproblemet er et kjempeproblem for norsk oppdrettsnæring. Ifølge forsker Audun Iversen brukte bransjen 5,2 milliarder kroner i fjor for å bekjempe lus.

Det skrev Dagens Næringsliv i august.

Fikk designpris for luseteller

Selv om det har skjedd ting innenfor oljerelaterte oppdrag for Ecotone-kameraene også, er det innenfor lusetelling selskapet er kommet lengst.

– Dette er et klassisk eksempel på at man tar teknologi fra olje og gass og bruker det innenfor havbruk. Vi har jobbet målbevisst med lusetelleren vår og har stort håp om suksess, sier Ivar Erdal (56), som var daglig leder frem til i mars.

Han jobber nå som ansvarlig for forretningsutvikling og salg.

– Det er 3.500 merder i Norge, og håpet vårt er å dekke flest mulig av dem med våre kameraer, sier Erdal.

Frem til nå har selskapet solgt testutstyr til kommersielle oppdrettskunder som Salmar, Lerøy og Måsøval Fiskeoppdrett.

Den automatiske lusetelleren SpectraLice er også blitt belønnet med DOGA-merket for design og arkitektur i 2018. Ecotone har samarbeidet med designhuset EGGS Design om utviklingen av kamerasystemet.

DESIGNVINNER: Lusetelleren SpectraLice fra Ecotone. Foto: Ecotone

Sentral trafikklysordning

For oppdretteren er alternativet til Ecotone-kameraet å hente opp tilfeldige laks fra merden og telle lus manuelt. Telling skal skje hver uke.

INVESTOR: Asgeir Sørensen, professor ved NTNU og 2019-vinneren av Forskningsrådets innovasjonspris. Foto: Birger Jensen

– Lusetelling er en viktig oppgave for oppdretterne av flere grunner. Den ene grunnen er fiskehelse. Det er ikke bra med tunge luseangrep, sier Rødsten.

– Den andre grunnen er at myndighetene krever det. Regioner som ikke har kontroll på lus, kan få rødt lys i myndighetenes trafikklyssystem og må redusere aktiviteten. Grønt lys kan på sikt bety ekspansjon, legger han til.

SCANNER LAKSEN FOR LUS: Salmar, Lerøy og Måsøval Fiskeoppdrett tester SpectraLice fra Ecotone. Foto: Ecotone

Norske bedrifter som Aquabyte, Sealab og Stingray jobber imidlertid også med automatiske lusetellere, men basert på annen teknologi.

Profesjonelle investorer

Så langt er mellom 40 og 50 millioner kroner brukt på produktutvikling.

Det er fordelt på investorkapital, støtte fra bedriftskunder som tester utstyret samt støtte fra Forskningsrådet, Innovasjon Norge samt FHF, Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering.

Blant investorene nå finner vi:

* Bjørn Anders Fossum (70), som forvalter en egenkapital på 61 millioner kroner i hans egen bedrift BAF Holding. Han gründet selskapet Seatex og solgte det til Kongsberg Gruppen.

* Nils Fredrik Fjærvik (58), tidligere sjef i Logiteam og nå sjef i CCB Subsea.

* Marius Vinje (57), heltidsinvestor som forvalter en egenkapital på 317 millioner kroner i familieselskapet Johan Vinje. Pengene stammer fra salget av familiens stålgrossistselskap til Finland.

* Asgeir Sørensen (55), NTNUs superprofessor som har skapt selskaper verdt over en milliard kroner. I august fikk han Forskningsrådets innovasjonspris.

Eiere i Ecotone

EierProsentandel
Bjørn Anders Fossum23,3
Equinor Technology Ventures22,3
Elysia (Nils Fredrik Fjærvik og Geir Johnsen)8,5
Johan Vinje AS (Marius Vinje og Cathrine Vinje Muri)8,2
Predichem (Malvin Villabø)8,2
Ivar Erdal7,3
Asgeir Sørensen6,0
NTNU Technology Transfer6,0
Mark Moline3,5
SMN Invest2,8
John Oddvar Klepsvik2,8
Andre1,3
Sum100,0

– Vi snakker med mange

Selskapet var verdt 30 millioner kroner ved forrige emisjon, som var våren 2017.

– Når trenger dere penger igjen?

– Vi vil ha behov for finansiering til skaleringen ute i markedet. Vi snakker med mange, fra både industriaktører til mer venture-orienterte kapitalmiljøer. Hvilken retning vi tar selskapet i, er ikke avgjort nå, sier Rødsten.

Equinor Technology Ventures er fortsatt inne på eiersiden, men selskapet har en mindre post nå enn tidligere.

– Hvor intenst jobber dere med å bruke kameraet til oljeformål?

– Vi jobber absolutt med det. Men lusetelling og miljøovervåkning av havbruksanlegg er der vi er nærmest en kommersiell lansering, svarer Rødsten.

Ecotone

(Mill. kr)20182017
Driftsinntekter7,77,5
Driftsresultat−3,10,9
Resultat før skatt−3,20,9
Årsresultat−2,21,0