Analytiker: – Positivt for Mowi-aksjen fordi Norge har høyere lønnsomhet

Oppdrettskjempen laster fisk i sjøen for harde livet. – Hvis dette stemmer vokser markedsandelene mye, sier Christian Nordby i Kepler Cheuvreux. 

GUIDER VOLUMHOPP: Konsernsjef Alf-Helge Aarskog i Mowi guider skyhøye 10 prosents vekst i slaktevolumet for den norske virksomheten neste år. Det er langt over global volumvekst på 6 prosent i år og markedets forventninger om lavere vekst i 2020. Foto: NTB Scanpix
Sjømat

John Fredriksens oppdrettskjempe Mowi oppnådde en rekordomsetning på over en milliard euro og et rekordvolum på 117.000 tonn i tredje kvartal. Likevel var driftsresultatet blodrødt på minus 60 millioner euro. 

Mowi forklarer fallet i driftsresultatet med lavere laksepriser, høyere kostnader og biologiske utfordringer.

– Aksjekursen er likevel opp og markedet er happy, sier sjømatanalytiker Christian Nordby i Kepler Cheuvreux til Finansavisen.

Mowi-aksjen steg raskt 2 prosent etter rapporten ble lagt frem, og endte børsdagen opp 0,8 prosent til 230 kroner.

Analytikeren mener det er to elementer det er verdt å merke seg fra rapporten.

– Mowi guider økte kostnader for kun ett kvartal til. Neste år guider de 10 prosents volumvekst i Norge, som er mye høyere enn hva markedsveksten i Norge ser ut til å bli, sier Nordby.

Til sammenligning  blir global volumvekst 6 prosent i år. Neste år er det ventet lavere volumvekst da det er lite fisk i sjøen etter biologiske utfordringer og høy utslakting. Noen  analytikere har antydet at volumveksten kan falle til 3 prosent.

Volumhopp i Norge

Mowi guider en volumøkning fra 236.000 i år til 260.000 tonn neste år for den norske virksomheten. Volumguidingen tok analytikerne på sengen.  

KJØPSANBEFALING: Analytiker Christian Nordby i Kepler Cheuvreux. Foto: Kepler Cheuvreux

– Vi har estimert 2,5 prosents vekst i Mowis norske tilbudsside neste år. Mens Mowi guider på 10 prosents økning. Hvis dette stemmer vokser markedsandelene mye, sier Nordby.

Et volumhopp i denne størrelsen vil være en ny vending for Mowi i hjemlandet.

– De har tidligere tapt markedsandeler i Norge, nå kan dette snu. Det blir spennende å se om Mowi får til såpass høy volumvekst.

– Jeg hadde ventet samme volumvekst for hele virksomheten, men ikke så mye vekst i Norge. Det er positivt for aksjen fordi Norge har høyere lønnsomhet, understreker analytikeren.

Mer fisk i sjøen

Konsernsjef Alf-Helge Aarskog i Mowi mener volumguidingen er realistisk når han sammenligner selskapet med andre oppdrettere som utnytter posisjonene sine bedre.

– Da ligger vi litt etter og det betyr at vi har rom for organisk vekst. Hvis man ser på fisken vi har i sjøen så vil vi nå det volumet, sier Aarskog til Finansavisen.

Nordby mener Mowi har blitt flinkere til å sette ut et høyere antall fisk i sjøen så de kan slakte mer. Han anslår at laksekjempen har 4,4 prosent høyere biomasse i sjøen enn andre oppdrettere.

– De har også relativt mer vekst i biomassen i Norge, kanskje 7–8 prosent. Da er det fullt mulig å klare 10-prosents volumvekst.

Mowi kan også utnytte konsesjonene bedre, hvor de i dag slakter rundt 1.000 tonn pr. konsesjon.

– Det er fullt mulig å slakte 1.100–1200 tonn pr. konsesjon. Nå kommer også trafikklysauksjonen hvor Mowi kommer til å kjøpe flere konsesjoner. Ved å investere mer og sette ut mer fisk, kan de klare volumguidingen, sier analytikeren.

Mowi 3. kvartal

(Mill. euro)3. kv./193.kv./18
Driftsinntekter1.021990
Operasjonelt driftsres.−60170
EBIT pr. kilo*1,261,88
Slaktevolum**116.989109.896

* i euro.

** i tonn.

Folkeopprør høyner lakseprisen

I Chile pågår det for tiden et folkeopprør som krever sosiale reformer og avgangen til president Sebastián Piñera. Opptøyene går også utover lakseoppdrettere.

– Chile er spennende. Folkopprøret har redusert kapasitetsutnyttelsen for lakseindustrien, sier Nordby.

Lastebiler med laks blir stoppet på vei til flyplassen og det hemmer mulighetene for å få fløyet fisk ut av Chile.

– Vi har også sett at opprørere har tatt seg inn på prosesseringsanlegg. På kort sikt kan det ha en påvirkning på lakseprisen.

Mowi er foreløpig mindre påvirket av situasjonen, men Chile har også et relativt stort luseproblem som analytikeren mener kan eskalere nå når man går inn mot sommeren.

– Hvis det eskalerer må fisken bli liggende lenger i sjø, og det øker luseproblematikken. Da kan lakseprisen gå ganske høyt.

I år ender snittprisen for laks på 58 kroner. Neste år tror analytikeren snittprisen vil stige til 62 kroner. 

Han tror likevel lakseprisen kan stige en del mer de neste seks månedene med lavere sjøtemperaturer i tillegg til at det er lite fisk i sjøen.

– Lakseprisen kan gå opp mot 70 kroner første halvår neste år. Det er ikke usannsynlig.

Kepler Cheuvreux har en kjøpsanbefaling på Mowi-aksjen til kursmål 238 kroner.  

mowi
alf-helge aarskog
Christian nordby
kepler cheuvreux
sjømat
lakseaksjer
laksesektoren
aksjeanalyse
laks
aksje
aksjer
slaktevolum
volumvekst
Nyheter
Sjømat
Børs