Jakob Hatteland og Navamedic-gründer Thorleif Thormodsen satser på tareeventyr

Navamedic-gründer Thorleif Thormodsen vil nå ut på verdensmarkedet med raffinert kjemi fra stortare. Planen er børsnotering i 2021.

KLEKKER UT SMARTE TING FRA HAVET: På Alginor-laboratoriet tester Georg Kopplin og Marie Emilie Wekre ut raffinering av stortare. De fremtidige kundene skal være innenfor farmasi, næringsmidler og helsekost. Foto: Alginor

«Hva skal vi leve av etter oljen», har tidligfaseselskapet Alginor spurt i en serie helsides annonser i Finansavisen og Dagens Næringsliv.

Svaret er tang og tare, om man skal tro selskapet selv.

Alginors teknologi muliggjør en «svært lønnsom og bærekraftig totalutnyttelse av stortare for fremstilling til det globale markedet, inkludert farmasi, næringsmidler og helsekost», reklamerer selskapet.

Selskapet startet pengejakten i august. Det foreløpige resultatet av emisjonen er at 30 nye aksjonærer er kommet inn til en prising av egenkapitalen til 85,4 millioner kroner. Selskapet har fått inn 7,9 millioner kroner i frisk kapital.

For øyeblikket har selskapet 82 aksjonærer, og i disse dager har selskapet en ny annonsekampanje for å komme opp i børskriteriet på 100 aksjonærer før nyttår.

TROR PÅ NY GULLGRUVE: Alginors ambisjon er å etablere intet mindre enn en ny verdikjede for legemiddelingredienser fra havet ved å utnytte stortare. Foto: Alginor

Navamedic-gründer

Daglig leder og styreleder i Alginor er Thorleif Thormodsen, som har startet og jobbet frem flere selskaper tidligere. På 1990-tallet startet siviløkonomen Primex Ingredients, som lager hudkremer, hårprodukter og fuktighetskremer av rekeskall.

TRENGER 15 MILLIONER TIL: Vi forventer å gå med positiv EBITDA i 2021, sier Alginor-sjef Thorleif Thormodsen. Foto: Haugesund Sparebank

Neste etablering ble Navamedic, som i dag er notert på Oslo Børs med en markedsverdi på rundt 200 millioner kroner.

Thormodsen gikk av som styreleder i Navamedic i 2008, og nå er det Alginor som gjelder. Også dette selskapet vil på børs.

Alginor

(Mill. kr)20182017
Driftsinntekter0,00,0
Driftsresultat−3,7−2,1
Resultat før skatt−3,7−2,2
Årsresultat−3,7−2,2

«Vi tilrettelegger for fremtidig børsnotering av selskapets aksjer på Oslo Axess med sikte på notering tentativt Q3-2021», står det i et notat Finansavisen har fått.

Hatteland på eiersiden

Blant aksjonærene som er kommet inn på eiersiden i Alginor, er milliardær og Autostore-gründer Jakob Hatteland. Kapital har verdsatt formuen hans til 4,35 milliarder kroner.

Formuen gjorde et hopp da han i 2016 solgte mesteparten av Autostore, som utvikler og tilbyr robotiserte lagersystemer, til det svenske oppkjøpsfondet EQT, for rundt 4 milliarder kroner. Senere ble selskapet solgt videre for 16 milliarder kroner.

Aksjonærer i Alginor

InvestorAndel (prosent)Verdi (mill. kr)
Thorleif Thormodsen31,827,2
Jakob Hatteland25,121,4
Tidligfasefond i Stavanger9,68,2
Øystein Hatteland4,94,2
Jakob Hatteland Holding3,53,0
Bjørn Mathias Apeland2,42,0
Nina Widvey2,32,0
Kjetil Thormodsen Rein1,81,5
Per Morten Velde1,31,1
Sjur Risanger1,21,0
Andre16,113,8
Sum100,085,4

– Det var Validé Haugesundregionen som promoterte Alginor og fikk oss inn på eiersiden, opplyser Hatteland.

Validé Haugesundregionen er en inkubator som får driftsstøtte fra Innovasjon Norge, Rogaland fylkeskommune og kommuner i området.

– Vi investerte i Alginor fordi alginat og andre produkter fra tang og tare har en lang rekke bruksområder som vi tror vil øke i årene fremover, skriver han i en epost til Finansavisen.

INVESTOR: Jakob Hatteland. Foto: Jon Ingemundsen/Stavanger Aftenblad

Hatteland har vært investor i Alginor siden 2017. Tidligere i år gikk han inn med rundt halvparten av emisjonsbeløpet på 7,9 millioner kroner.

Skal bygge bioraffineri

Alginors ambisjon er å etablere intet mindre enn en ny verdikjede for legemiddelingredienser fra havet ved å utnytte stortare. Tanken er at Alginor skal ta posisjon i hele verdikjeden fra høsting til ferdig produkt.

– Dagens tareindustri har en ressursutnyttelse på rundt 15 prosent, i tillegg til store utslipp av råmateriale og kjemikalier. Det vil resultere i en industri som ikke lenger er bærekraftig når fokuset på tare øker fremover, hevder Thormodsen.

Etter en femårig forsknings- og utviklingsfase hevder selskapet å være på vei mot kommersialisering for deler av produktporteføljen, samt skalering av høsting og produksjon.

– Hvem blir de første kommersielle kundene?

– Vi kan ikke oppgi spesifikke kundenavn, men vi er i dialog med kunder innen legemiddel, kosmetikk og næringsmidler, svarer han.

Selskapet planlegger et bioraffineri i miniatyr for å fremstille produktprøver i egen regi fra hele produktporteføljen. Alginor har allerede et eget laboratorium i Haugesund for analyser og produktutvikling.

– Når skal dere tjene penger?

– Vi forventer å gå med positiv EBITDA i 2021, svarer Thormodsen, og legger til at selskapet regner med å trenge ytterligere 15 millioner kroner i kapital de kommende årene.