Norsk laks kuppet 1. plassen i Spania

– Investorer bør merke seg at norsk laks er blitt spanjolenes favorittfisk til hverdags, helg, jul og på restaurant, sier Bjørn-Erik Stabell, Sjømatrådets utsending til Spania.

NY FAVORITTFISK FOR SPANJOLER: Norsk laks har kuppet topplasseringen som spanjolers favorittfisk foran lysing i 2019 forteller Bjørn-Erik Stabell, Sjømatrådets utsending i Spania. Foto: Norges sjømatråd / Maria Gonzalez

Norsk laks har kuppet førsteplassen som den mest populære fisken i Spania, foran den hvite fisken lysing.

I det folkerike landet med 47 millioner innbyggere og 85 millioner årlige turister, konsumeres det i snitt 1,3 millioner måltider med norsk laks hver dag. Spania er et sjømatelskende land og det nest største markedet for laks i Europa.

– Investorer bør merke seg at norsk laks nå er blitt spanjolenes favorittfisk, sier Bjørn-Erik Stabell, Sjømatrådets utsending i Spania.

– BØR TENNE INVESTORER: Bjørn-Erik Stabell, Sjømatrådets fiskeriutsending i Spania, mener investorer bør investere i oppdrettere som satser i Spania. Foto: Norges sjømatråd / Marius Fiskum

Nye rekorder

Norsk eksport av laks til Spania satte ny rekord i 2019 da verdiene bikket 4,5 milliarder kroner i markedet. Verdiveksten på 12 prosent fra året før utgjør én halv milliard kroner i økning på ett år.

Volumene norske oppdrettere eksporterte til Spania vokste med 10 prosent til nærmere 72.000 tonn laks i perioden. Verdiveksten har dermed vært høyere enn volumveksten, og oppdretterne ser ut til å ha fått høyere fortjeneste på laksen de har eksportert til Spania det siste året.

– Den norske markedsandelen for sjømat og laks er 91 prosent i Spania. De resterende 9 prosentene av markedet har Skottland, Chile og Færøyene, sier Stabell.

Ifølge Sjømatrådet har Norge 50 prosent av den globale produksjonen av laks. Det produseres 2,6 millioner tonn årlig globalt, hvor den norske produksjonen utgjør 1,3 millioner tonn.

– Norsk laks globalt gir 13 millioner måltider hver dag. Da blir Spania et viktig marked når landet konsumerer 1,3 millioner måltider daglig.

– Bør tenne investorer

Nå som norsk laks, ifølge Sjømatrådet, har oppnådd den mest attraktive posisjonen i Spania, ser Stabell unike muligheter.

– Å være nummer én er den kommersielle drømmen for videre vekst og kategoriutvikling, fastslår han.

I julehøytiden, som nettopp er tilbakelagt, viser undersøkelser fra Sjømatrådet at norsk laks har erobret førsteplassen som favorittfisk.

– En sprellfersk undersøkelse som har sett på fiskekonsum i julen viser at laks fra Norge har blitt den mest populære julefisken.

Til tross for rekordvekst i 2019 mener Stabell at Norge kan forvente en fortsatt fin utvikling i det store spanske sjømatmarkedet.

– Hva er potensialet for vekst i 2020?

– Hvis jeg var investor ville jeg sett på at dagligvarekjedene vil ha mer norsk laks.

Han viser til at nordmenn spiser 9 kilo laks pr. innbygger årlig, ifølge tall fra Sjømatrådet. Tilbake på 1990-tallet var konsumet 2,5 kilo. Til sammenligning spiste spanjoler litt under 2 kilo laks pr. innbygger i fjor.

– Det bør tenne investorer. Det er ingenting som tilsier at spanjoler ikke kan komme dit nordmenn er når man ser på populariteten for norsk laks og vekstpotensialet i Spania, hevder Stabell.

– Madrid har det nest største sjømatmarkedet etter Tsukiji i Tokyo. Det sier mye om potensialet, fastslår han.

Oppdrettere satser stort

Stabell mener Spania er et attraktivt marked som vil importere større mengder laks fra norske oppdrettere i fremtiden.

– Det spanske markedet vil fortsette å vokse raskere enn EU-markedet generelt fordi spanjoler har tradisjon for å spise mye sjømat og har fått øynene opp for norsk laks.

MOWI OG LERØY LIKER SPANIA: Styreleder i Mowi, Ole-Eirik Lerøy (t.v.) og konsernsjef Ivan Vindheim i Mowi satser stort i sjømatmarkedet i Spania. Bilde fra Mowi-eier John Fredriksens årlige julelunsj på Theatercafeen i 2019. Foto: Iván Kverme

John Fredriksens laksegigant Mowi og Lerøy Seafood er blant store norske oppdrettere som har investert tungt i det spanske markedet og bidratt til nye rekorder i verdi og volum for norsk laks.

Mowi åpnet en ny fabrikk i Zaragoza i 2019. Konsernsjef Ivan Vindheim i Mowi sier de har hatt positiv utvikling siden oppstart.

– Spania er et svært viktig marked for Mowi. Med et høyt konsum av sjømat og stolte mattradisjoner, er dette et prioritert marked for oss, sier Vindheim til Finansavisen.

– Veldig stort potensial

– Spania er et enormt viktig sjømatmarked for oss, sier Henning Beltestad i Lerøy Seafood til Finansavisen.

SATSER I SPANIA: Konsernleder Henning Beltestad i Lerøy Seafood ser stort potensial i det spanske sjømatmarkedet. Foto: Ivan Kverme

Konsernlederen i oppdrettsselskapet er enig med Bjørn-Erik Stabell i Sjømatrådet om at Spania har hatt en svært positiv utvikling de seneste årene.

– Det er et sjømatspisende land med høy vekst for alt av sjømat, og spesielt for laks. Vi ser et veldig stort potensial i Spania, sier Beltestad.

Lerøy Seafood har investert betydelig i det spanske markedet det seneste tiåret og har i dag fire fabrikker plassert i storbyene Madrid, Barcelona, Valencia og Alicante.

– Vi har mye spiseklare produkter og da må vi ha lokale fabrikker for produksjon av mat med kort holdbarhet.

SUSHI TILPASSET SPANJOLER: Lerøy Seafood satser stort på lokalproduserte ferdigretter som sushi, sashimi og Poke (Hawaiansk sushisalat, red. anm.) tilpasset spanjolers smak. Den norske oppdretteren har produksjon ved fire fabrikker i storbyer i Spania. Foto: Lerøy Seafood

Beltestad har ikke anledning til å tallfeste verdiene av laksvolum Lerøy Seafood eksporterer til Spania, eller ferdigprodukter selskapet produserer i landet, men er tydelig på at selskapet er tungt investert og satser stort.

– Spania er et av Lerøys’ største markeder i Europa. Vi ønsker å videreutvikle aktiviteten vi har der nede fordi vi har stor tro på markedet for både laks, ørret og hvit fisk.

Lerøy Seafood lager mye av de samme produktene som i Norge, men i lokale spanske varianter.

– I Spania er vi store på rå og spiseklare produkter som sushi, sashimi og trendretten poke (hawaiansk fiskesalat, red. anm.). Vi har blitt store totalt sett i det spanske markedet på særlig rå ferdigretter, sier konsernlederen.


Norsk lakseeksport til Spania

Enhet20182019Endring
Volumvekst totalt65.200 tonn71.900 tonn10 %
Verdivekst totalt4,0 mrd.4,5 mrd.12 %
Norges sjømatråd