Kjell Hansen skal fjerne lakselus med ultralyd

Kjell Hansen har patentert en teknologi som skal rense sjøvann og fjerne lakselus med hjelp av ultralyd.

OPPFINNER: Kjell Hansen (74) skal teste oppfinnelsen sin hos SINTEF i Trondheim. Foto: Anders Pedersen-Bjergaard

Kjell Hansen (74) fra Sætre i Hurum ligger ikke på latsiden som pensjonist. Fra sitt Reodor Felgen-aktige kontor har han gjennom firmaet Giga utviklet et patent som skal fjerne lakseluslarver og bakterier med ultralyd.

– Salmosafe er rettet mot oppdrettsnæring for laks og andre fiskearter. Det er et system basert på desinfisering av sjøvann ved bruk av ultralyd. Metoden ved å bruke ultralyd benyttes ved å rense ballastvann i skip med meget god og dokumentert virkning, sier Kjell Hansen til Finansavisen.

Han trekker frem at bruk av ultralyd for rensing er 100 prosent miljøvennlig, og det brukes hverken kjemikalier eller medisiner.

– Jeg patenterte teknologien høsten 2018, og den skal nå testes ut hos SINTEF i Trondheim. Nylig var jeg hos Forskningsrådet og fortalte om mine planer, og de ble overbevist, sier Hansen.

To hoveddeler

Ifølge gründeren består systemet av to hoveddeler: en merd med tette sider og rensekammer hvor det benyttes kraftig ultrasonisk behandling av infisert vann.

– Ett eller flere rensekammer er plassert på eller ved siden av en oppdrettsmerd med tette sider. Sjøvann blir pumpet opp fra en til to meters dybde, og strømmer igjennom rensekammeret før det renner inn i den lukkede merden. I visse tilfeller kan det også tilsettes oksygen under pumpe- og renseprosessen, sier han, og legger til:

– Vannet i merden er da desinfisert, og det oppstår et sig i vannet i retning mot bunnen, slik at det ikke kan komme infisert vann nedenfra og inn i merden.

Hansen påpeker at systemet blir overvåket og kontrollert av avansert elektronikk, for å gjøre prosessen energieffektiv.