Grieg Seafood kjøper Grieg Newfoundland for 1,55 milliarder

Laksekjempen Grieg Seafood kjøper Grieg Newfoundland i Canada, for å nå vekstmål.

KJØPER VEKST: Grieg Seafood kjøper Grieg Newfoundland i Canada for å nå vekstmål på 150.000 tonn i 2025. Foto: Grieg Seafood

Grieg Seafood kjøper 99 prosent av Grieg Newfoundland i Canada, med opsjon på ytterligere én prosent av selskapet. Newfoundland-prosjektet inkluderer eksklusivitet for lakseoppdrett i Placentia Bay, som har arealer for oppdrett større enn Færøyene.

– Transaksjonen reduserer betydelig risikoen for selskapets produksjonsmål på 150.000 tonn i 2025. Oppkjøpet var noe forventet i markedet, gitt forbindelsen mellom Grieg Seafood og Grieg Newfoundland, både med tanke på eierskap og navn, sier Thomas Myrholt i SpareBank 1 Markets.  

POSITIV: Thomas Myrholt i SpareBank 1 Markets mener transaksjonen reduserer risikoen for Grieg Seafoods vekstmål. Foto: Håkon Sæbø

Mål om 150.000 tonn

Grieg Seafood oppgir at de i 2025 tar sikte på å slakte minst 150.000 tonn atlantisk laks for å nå vekstmål og bli kostnadsledende. Veksten skal oppnås gjennom ettersmoltinvesteringer, oppkjøpsaktiviteter og organisk vekst.

Grieg Newfoundlands langsiktige, årlige potensial for slaktevolum av atlantisk laks, skal være opp mot 30–45.000 tonn. 

Prosjektet omfatter i dag lisenser for 11 anlegg. Tre lisenser er godkjent, tre forventes godkjent i 2020, og resten er i forskjellige stadier i søknadsprosessen. Prosjektet omfatter også et high-end anlegg for såkalt Recirculating Aquaculture System (RAS), under bygging.

– Positivt at temperaturprofilen er lik Grieg Seafoods norske virksomhet, og området er sterkt isolert fra andre lakseoppdrettere i regionen. Den første slaktingen vil være i 2022/2023, sier Myrholt. 

Toppsjef Andreas Kvame i Grieg Seafood, sier selskapet med oppkjøpet er klare for neste trinn på det han kaller vekstreisen. 

PÅ KJØPER'N: Andreas Kvame, adm. direktør i Grieg Seafood, er fornøyd med å styrke mulighetene for å nå vekstmål med oppkjøpet av Grieg Newfoundland. Foto: Eivind Yggeseth

– De siste årene har vi fokusert på å bruke våre eksisterende lisenser – med hell. I år når vi målet vårt på 100.000 tonn. 

Prislapp 1,55 milliarder

Oppkjøpet innebærer en forhåndsbetaling på 620 millioner kroner, med oppgjør i både kontanter og Grieg Seafood-aksjer.

Igangsetting av andre fase i prosjektet trigger potensielle etterfølgende oppgjør på 930 millioner kroner, knyttet til visse milepæler i slaktevolumet. 

Prisen for Grieg Newfoundland kan dermed komme opp i 1,55 milliarder kroner. 

Grieg Newfoundland eies i dag av Grieg Kapital (39 prosent), Kvasshøgdi (39 prosent), OCI (19,5 prosent) og Knut Skeidsvoll (2,5 prosent).