SpareBank 1 Markets og Nutreco endret lakseemisjon etter sterk kritikk fra Øystein Stray Spetalen, Arne Fredly og Ketil Skorstad

SpareBank 1 Markets endret emisjonen i Nordic Aqua Partners etter at Øystein Stray Spetalen, Arne Fredly og Ketil Skorstad trakk seg i raseri før helgen.

BLE PRESSET: SpareBank 1 Markets corporate-sjef Ove Gusevik fikk på plass emisjonen i Nordic Aqua Partners, men først etter å ha endret vilkårene. Foto: Siv Dolmen
Sjømat

«Trakk seg i raseri», het det på forsiden av Finansavisen lørdag. Øystein Stray Spetalen, Arne Fredly og Ketil Skorstad hadde funnet den lille skriften i dokumentasjonen for emisjonen i laksesatsingen Nordic Aqua Partners.

Her het det at Nutreco skulle ha forkjøpsrett på deres aksjer og at selskapet gjennom ulike aksjeklasser ville ha full kontroll på styret i Nordic Aqua Partners, bare de eide 12,5 prosent av aksjene.

Spetalen, Fredly og Skorstad presset på for å få til endring, men da de ikke ble hørt, kastet de kortene og trakk ut sine 120 millioner. Nå har SpareBank 1 Markets slått retrett.

Fulltegnet i helgen

Finansavisen vet at SpareBank 1 Markets jobbet med emisjonen på 450 millioner kroner gjennom helgen, hvorav Nutreco skulle tegne 200 millioner og 172 millioner skulle plasseres på norske finansielle investorer.

«NPA er closet», het det i en tekstmelding fra SpareBank 1 Markets' corporatesjef Ove Gusevik til Finansavisen mandag formiddag.

Han besvarte ikke tekstmeldingen vi sendte i retur om hvorvidt det var gjort endringer i vilkårene.

Fra andre hold får imidlertid Finansavisen bekreftet at det er gjort endringer i de omstridte vilkårene som investortrioen kritiserte.

Endret vilkårene

Inndelingen i stemmesterke og stemmesvake B- og C-aksjer skal være skrotet. Dette var ett av punktene investorene kritiserte.

I tillegg er de sterkt kritiserte forkjøpsrettene endret, men ikke fjernet. Det er imidlertid ikke slik at Nutreco alene har forkjøpsrett på aksjer når man ønsker å selge, men at samtlige aksjonærer har denne forkjøpsretten.

Det er også gjort slik at forkjøpsretten ikke vil gjelde etter at Nordic Aqua Partners blir notert på Merkur Markets. Dette skal angivelig skje etter selskapet generalforsamling i løpet av 2-3 måneder.

Fikk mer enn de trodde

Nordic Aqua Partners er et prosjekt som skal drive lakseoppdrett på land i Kina. SpareBank 1 Markets har arbeidet med emisjonen lenge før jul, og da var interessen enorm. Meglerhuset stipulerte slaktevolum på 8.000 tonn i 2026 med forventet overskudd på 374 millioner kroner.

Overtegningen fra investorer skal opprinnelig ha vært enorm, hvilket ga lav tildeling til hver enkelt.

Spetalen, Fredly og Skorstads beslutning om å trekke seg når Nutreco og SpareBank 1 Markets ikke ville endre vilkårene, åpnet for andre investorer.

Investortrioens aksjer, samt noen andre som fulgte i deres fotspor, er blitt plassert på andre investorer i helgen, slik at disse har fått mye mer enn opprinnelig tiltenkt.

nordic aqua partners
sparebank 1 markets
øystein stray spetalen
arne fredly
ketil skorstad
ove gusevik
Nyheter
Sjømat