Bakkafrost vil bruke lang tid på å snu driften i Skottland

I Skottland hadde Bakkafrost en driftsmargin på 4,1 prosent i fjerde kvartal. – Det vil ta rimelig lang tid før Skottland blir like bra som Færøyene, sier konsernsjefen.

HOLDER IGJEN: Finansdirektør Høgni D. Jakobsen (t.v) og konsernsjef Regin Jacobsen i Bakkafrost holder igjen utbyttet for å satse på vekst. Foto: Iván Kverme

I slutten av september i fjor kjøpte Bakkafrost den skotske oppdretteren The Scottish Salmon Company, som er kjent for å være en av oppdretterne med svakest drift. 

Den oppkjøpte virksomheten omsatte for 437 millioner danske kroner i fjerde kvartal og hadde et operasjonelt driftsresultat på 18 millioner danske kroner. Det gir en margin på 4,1 prosent. 

Til sammenligning var driftsmarginen på 36 prosent på Færøyene i fjerde kvartal og for 2019 som helhet var tallet 35 prosent.

 – Skottland er et nytt område for oss og tallene er ikke på nivå med det vi har på Færøyene. Det gjenspeiler imidlertid mulighetene vi har og vi tror det er mulig å gjøre mye med selskapet vi har kjøpt, sier konsernsjef Regin Jacobsen i Bakkafrost.

Ifølge konsernsjefen er det knyttet utfordringer til de lave slaktevolumer og høye kostnader.

– Det vil ta rimelig lang tid før Skottland blir like bra som Færøyene. For å sette det i perspektiv tar en produksjonsprosess tre år, sier han.

Utelukker ikke flere oppkjøp

Som et ledd i å gjøre Skottland til en pengemaskin skal Bakkafrost produsere større smolt og oppgradere noen av oppdrettsanleggene. I kvartalsrapporten skriver Bakkafrost at det har finansiell fleksibilitet til å gjøre oppkjøp- og fusjoner, som det gjorde med The Scottish Salmon Company.

– Vi ser alltid på mulighetene, gitt at det er en god match både operasjonelt og finansielt, sier Jacobsen.

For 2019 foreslo styret i Bakkafrost å dele ut et utbytte på 8,31 danske kroner pr. aksje. Ifølge konsensusestimater innhentet av Infront ventet analytikerne et utbytte på 9,3 kroner pr. aksje.

– Vi kunne definitivt betalt ut mer, men vi har mange ting å jobbe med for at vi også skal være et kvalitetsselskap i fremtiden. Vår offisielle utbyttepolitikk sier at vi skal betale ut 50 prosent av overskuddet og det gjorde vi, sier konsernsjefen, som legger til at Bakkafrost skal investere en milliard kroner hvert år fremover.

Svakere enn ventet

Bakkafrost er kjent for å levere kruttsterke regnskapstall og analytikerkorpset hadde høye forventninger til oppdretteren. I fjerde kvartal fikk selskapet et operasjonelt driftsresultat på 415 millioner danske kroner, som var 90 millioner lavere enn hva analytikerkorpset ventet. 

Bakkafrost

(Mill. DKK)4. kv./194. kv./18
Driftsinntekter1.604,8750,3
Operasjonelt driftsresultat415,3230,5
Resultat før skatt270,8−6,8
Driftsresultat pr. kilo*25,4921,56
Slaktevolum i tonn*17.93012.234

* Kun Færøyene inkludert

– Vi er godt fornøyd med kvartalet med en rekordhøy omsetning og driftsresultat. Det er likevel alltid ting som kunne vært bedre. Hvis vi tar 2019 som helhet hadde vi den høyeste marginen i bransjen, sier Jacobsen.

I 2019 var slaktevolumet på 57.184 tonn, hårfint over hva som ble guidet i tredjekvartalsrapporten. Det ventes videre at Bakkafrost skal slakte 57.000 tonn laks på Færøyene i 2020, mens tilsvarende tall for Skottland er 35.000 tonn.

Ved utgangen av fjerde kvartal hadde oppdretteren en netto rentebærende gjeld på i overkant av en milliard danske kroner.

Kvartalsrapporten sendte aksjen ned 2,98 prosent til 669 kroner tirsdag ettermiddag. Blant analytikerne er det uenighet om hvilken vei aksjen skal. Ifølge Bloomberg har tre tallknusere en kjøpsanbefaling, mens henholdsvis seks og to har anbefalingen på hold- og selg.