Austevoll-aksjen fløy nær 7 %

Thomas Myrholt i SpareBank 1 Markets mener Austevoll leverte skuffende tall, men at aksjen er gull verdt å kjøpe.

AUSTEVOLL-AKSJEN FULGTE LERØY OPP: Konsernsjef Arne Møgster i Austevoll Seafood hadde grunn til å smile ettersom markedet sendte aksjen opp nærmere 7 prosent tirsdag. Foto: Iván Kverme

For Austevoll-konsernet er EBITDA-resultatet (driftsresultat før renter, skatter, avskrivninger og amortiseringer, red. anm.) målestokken for hvordan kvartalsresultatet gikk. 

Konsernet oppnådde en EBITDA  på 997 millioner kroner i fjerde kvartal, betydelig lavere enn  1,2 milliarder i fjerde kvartal i 2018. Lavere slaktet volum for atlantisk laks og ørret, samt betydelig reduksjon i fangstvolum i Peru, er de viktigste årsakene til lavere inntjening sammenlignet med samme periode i fjor. 

Skuffer - reddet av Lerøy

– Det var noe skuffende tall fra Austevoll. Selskapet leverte en EBITDA på 1 milliard kroner, som var 10 prosent under mine forventninger, og enda lavere enn konsensus på 1,2 milliarder, sier Thomas Myrholt i SpareBank 1 Markets til Finansavisen.

– Brorparten av resultatet er Lerøy som leverte på linje med hva vi forventet. Det gjorde også rederiet og oppdrettsvirksomheten i Birkeland-selskapene, men virksomheten i Peru og Chile skuffet. 

Til tross for skuffelser fulgte Austevoll-aksjen Lerøys himmelferd og endte opp 6,8 prosent til 94,05 kroner tirsdag.   

Både Austevolls Austral Group i Peru og Foodcorp i Chile leverte negativ EBITDA, og samlet havnet de 110 millioner kroner lavere enn SpareBank 1 Markets forventninger. 

– Austral Group var særlig svak. Når fiske foregikk i nord får ikke Austral brukt alle sine fabrikker, og fangstallene ble også dårlige på bakgrunn av den geografiske begrensningen. 

– Sesongen starten 6. november, og Austral fikk bare ut 26 prosent av kvoten sin, noe svakere enn markedet for øvrig som fikk ut 36 prosent innen utgangen av året, legger analytikeren til.

Kjøp Austevoll

– Til tross for svake tall mener jeg Austevoll er en god aksje å kjøpe. Austevoll er priset til 650 millioner kroner under verdien av eierandelen sin i Lerøy. 

– Resten får du «gratis», som blant annet inneholder syv oppdrettskonsesjoner som er verdt rundt 200 millioner kroner pr. stykk, fastslår Myrholt.

Austevoll Seafood

(Mill. kr)4. kv./194. kv./18
Driftsinntekter5.930,65.765,3
Driftsresultat898,2214,1
Resultat før skatt1.002,9247,0
Resultat etter skatt802,1356,1