Pareto-megler: Gode utsikter for SalMar

SalMars kvartalsresultat skuffet, men Pareto Securities mener utsiktene er gode og gjør ikke større endringer i anbefalingen.

SKUFFET STORT - MEN LOVER VEKST: Konsernsjef Gustav Witzøe la frem SalMars resultat som var langt dårligere enn forventningene og viste fall i volumet. Laksekjempen opprettholder likevel guidingen om et kraftig volumhopp i 2020.   Foto: Nina Skalleberg

SalMar la onsdag frem et skuffende kvartalsresultat hvor det operasjonelle driftsresultatet kom inn på 658 millioner kroner - nærmere 200 millioner lavere enn analytikernes forventninger på 848 millioner.

– Selv om kvartalstallene er svake, er det en «one-off» på grunn av den svake prisoppnåelsen etter at SalMar tok ut laksen på lav vekt tidlig i kvartalet. På det tidspunktet var det også lave spotpriser, forklarer Carl-Emil Kjølås Johannessen i Pareto Securities. 

– Men den underliggende driften går bra. Volumer og kostnader ser ut til å bli som ventet fremover, legger analytikeren til.

HOLD-ANBEFALING: Carl-Emil Kjølås Johannessen i Pareto Securities har kursmål 500 kroner på SalMar-aksjen. Foto: Ivan Kverme

Kursskrell

SalMar-aksjen fikk hard medfart fra start på Oslo Børs etter at kvartalsresultatet og var på det meste ned 5,2 prosent en halvtime inn i handelen. Utover dagen hentet aksjen seg noe inn og endte til slutt ned 2,8 prosent til 448,6 kroner.

Pareto Securities tok ned SalMar-aksjen fra «kjøp» til «hold»-anbefaling med kursmål 500 kroner i slutten av januar.

– Utsiktene er gode, så vi gjør ikke store endringer på bakgrunn av rapporten, fastslår analytikeren.

Enig med SalMar-sjefen 

Konsernsjef Gustav Witzøe i SalMar mener det var en umulig oppgave for analytikere å beregne det operasjonelle driftsresultatet som forklaring på hvorfor resultatet hadde et avvik på 22 prosent fra analytikernes forventninger.  

– Med volatiliteten i lakseprisen er det svært vanskelig å være analytiker tror jeg. Det at SalMar tok ut fisk tidligere enn planlagt, slår ut sånn som vi ser i resultatet. Så jeg tror det er litt vanskelig for en analytiker å være i forkant på det, sier konsernsjefen.

Pareto-megleren hadde et lavere estimat enn konsensus - på 796 millioner kroner for driftsresultatet. Han er enig med Witzøe, og mener det er tilfeldigheter som spiller inn når det oppstår engangshendelser for resultatet.

– Det er umulig for oss å vite akkurat når oppdretteren slakter og prisen de oppnår i markedet. Vi pleier å forutsette jevn slakt, men når SalMar har slaktet veldig mye på et tidlig tidspunkt, og til lav pris, har Witzøe helt rett i at det er en vanskelig oppgave å estimere resultatet, istemmer Kjølås Johannessen.

Margin- og volumfall

Med lavere operasjonelt driftsresultat falt også SalMars resultat pr. kilo laks til 16,31 kroner i kvartalet. Det var et betydelig fall på 6,8 kroner mot fjerde kvartal i 2018. 

Det store fallet i marginen skyldes de samme faktorene - svak prisoppnåelse og uttak når lakseprisene var lavest.

Slaktevolumet endte på 40.300 tonn, ned 200 tonn fra tilsvarende periode året før.

Guider hopp i volumet

SalMar opprettholder guidingen om et forventet slaktevolum på 152.000 tonn i Norge, og har oppjustert estimatet for Island til 12.000 tonn i 2020.

Flere analytikere venter at SalMar, sammen med Mowi, vil være kapitalsterke og i førersetet for å sikre seg volumvekst verdt milliarder av kroner for inneværende år og fremover. Før sommeren åpner regjeringen auksjonen for utdelingen av nye utviklingstillatelser tilsvarende en volumvekst i Norge på 23.000 tonn for inneværende år.

– SalMar har historie for vekst, ønsker vekst, og er rigget for det, så vi vil være med på å kjøpe vekst, fastslår Witzøe.

Utbyttemaskin

Styret har foreslått et utbytte på 21 kroner pr. aksje for 2019, som er to kroner lavere enn året før.

– Selskapet har ambisjoner om en konkurransedyktig avkastning til investorene. Utbyttet på 21 kroner utgjør nesten 95 prosent av resultatet for 2019. Det tror jeg våre aksjonærer skal være fornøyd med, fastslår Witzøe.

SalMar

(Mill. kr)4. kv./194. kv./18
Driftsinntekter3.1873.101
Driftsresultat658935
Resultat før skatt8911.366
Resultat etter skatt723
1.159

SalMar

  • Oppdrettskonsern med hovedkontor på Frøya i Sør-Trønderlag. Driver med oppdrettsaktivitet i både Midt-Norge og Nord-Norge, samt slakteri- og videreforedlingsaktivitet ved Frøya og Aukra.
  • Konsernsjef er Gustav Witzøe.
  • Største aksjonær er sønnen Gustav Magnar Witzøe gjennom toppselskapet Kvarv.