Kearney-sjef: Frykter laks vil dra ned Oslo Børs

Kearney-sjef Carsten Engh tror at Coronaviruset kan gi lakseaksjene juling, siden det vil bli vanskelig å eksportere laks.

BEKMØRKT: Konsulentselskapet Kearney tror at Coronaviruset vil by på store problemer for oppdrettsnæringen fremover. Foto: Anders Horntvedt

Konsulentselskapet Kearney har gjort en analyse hvor de har sett nærmere på hvordan Coronaviruset vil påvirke oppdrettsnæringen og Oslo Børs.

– Vi tror Oslo Børs kan falle mer enn andre børser, siden laks utgjør en stor del av markedsverdien og det er en ferskvare. I krisetider går vi fra ferskvare til hermetikk, og en verden i krisemodus vil kunne påvirke ferskevaremarkedet for laks svært negativt, sier Norge-sjef Carsten Engh i Kearney, og legger til:

– Hvis det globale transportsystemet svekkes ytterligere rammer det spesielt næringer som er avhengig av rask transport. Coronaviruset kan gjøre handel med laks vanskelig fremover. 

Den seneste uken har Oslo Børs' sjømatindeks falt 8,55 prosent, mens hovedindeksen er ned 10,57 prosent i samme periode.

Vanskelig å finne nye markeder

Toppsjefen påpeker at oppdrettsselskapene må tenke nytt for å tilpasse seg situasjonen og trekker frem at Coronaviruset skaper høy grad av frykt, noe som igjen gir en forsterkende effekt.

– Når lakseeksportører har hatt problemer med markedstilgangen tidligere har de hatt mulighet til å vende seg til en rekke nye markeder over hele verden. Etter sanksjonene mot Russland i 2014 fant eksportørene raskt alternativer, sier han.

Nå tror Engh at det vil bli svært vanskelig å finne markeder for fersk laks, noe som kan medføre at selskapene blir sittende igjen med varelagre som mister verdi.

Foto: Kearney

– Frossen laks har også verdi. Vårt råd til oppdretterne er å utarbeide en helt klar handlingsplan for å takle en situasjon hvor globale transportsystemer bryter sammen. Vi vet ikke om det vil skje, men selskapene må være forberedt, sier han.

To alternativer

Ifølge Engh har oppdretterne to muligheter hvis Coronaviruset skulle inntreffe med full styrke. Det første alternativet er fullskala prosessering, hvor man bruker restråstoff fra laks til utvinning av andre produkter.

– Et annet alternativ er å stoppe produksjonen og avvente situasjonen.  Begge deler er verdiforringende, sier han.

Konsulenttoppen undres på hvorfor Mowi nylig gikk ut å sa at Coronaviruset bare erkortsiktig støy, samtidig som de har stengt sitt prosesseringsanlegg i Shanghai.

– Vår analyse tilsier at følgeeffektene av viruset vil gjøre at det tar lang tid før markedet stabiliserer seg.

Kansellering av fly

Kearney har også sett på hvordan Coronaviruset potensielt kan påvirke tilbud- og etterspørselen etter laks.

– Hvis viruset sper seg like raskt i resten av Europa som i Italia, avhenger alt av reaksjonen til de ulike landene. På etterspørselssiden vil restaurantsalget sannsynligvis falle drastisk. Salg i supermarked kan gå litt bedre, men det vil sannsynligvis også bli rammet, siden laks ikke er blant basisproduktene i en krisesituasjon, sier Engh.

På tilbudssiden er det spesielt transportsystemet det er interessant å se på, ifølge toppsjefen.

– Vi har allerede sett at selskaper har hatt problemer med å få volum til Kina gjennom Shanghai, siden flyruter er blitt kansellert. Iran har allerede lagt forbud på flyreiser, mens andre land har begynt å vurdere forbud mot flyreiser til smitteutsatte destinasjoner, sier Engh, og legger til:

– Vi har en kunde som ikke fikk laksen ut fra Hellas, siden de lokale arbeiderne ikke ville røre lastebilen som var italiensk.