Børsvinner Atlantic Sapphire mistet mye av oppgangen

Ni måneders utrolig lakseeventyr er gått opp i røyk for Johan E. Andreassen og Bjørn-Vegard Løvik. På én børsuke har de tapt 350 millioner.

DYR UKE: Atlantic Sapphire-gründer Johan E. Andreassen har fortsatt aksjer for én milliard etter at 350 millioner har rent ut i sanden i løpet av en uke. Foto: Hilde Oreld

Atlantic Sapphire har vært den store vinneren innen norsk sjømat. Det Merkur Market-noterte selskapet har hatt en eventyrlige kursutvikling, og gründernes aksjer nærmet seg 1,4 milliarder.

Så kom corona-stormen som skylte bort hele ni måneders kursoppgang. På én børsuke har Atlantic Sapphire-aksjen falt fra 141,50 og helt ned til en bunnotering fredag på 100 kroner.

2,6 mrd. borte

Gründerne, som på topp hadde aksjer for nær 1,4 milliarder kroner hadde fredag ettermiddag «bare» én milliard kroner igjen.

Da hadde Atlantic Sapphire-aksjen fått kraftig juling også fredag med en nedgang på nesten ti prosent. Aksjen var fredag tilbake på nivåene fra mai i fjor.

SKRELL: Runar Vatne har hamstret Atlantic Sapphire-aksjer helt til det siste - også på nivåer over dagens børskurs. Foto: Eivind Yggeseth

Gründerne, som har vært med fra starten, lever fortsatt svært godt ettersom kursen fortsatt er opp over 100 prosent sammenlignet med børsintroduksjonen på 50 kroner sommeren 2018.

Verdien av selskapet er ned mer enn 2,6 milliarder til 7,6 milliarder.

Kjendiser ble med ned

Investoren som har satset mye på Atlantic Sapphire er Runar Vatne. Han har 3,7 millioner. Så sent som i januar i år hamstret han inn nye 400.000 aksjer for totalt 50 millioner til kurs 127,50.

I november hamstret han 300.000 aksjer til kurs 118. På topp var de verdt 535 millioner kroner. I går var verdien under 400 millioner, tilsvarende en nedgang på nær 140 millioner.

Andre investorer som har ridd oppgangen i Atlantic Sapphire er Tore Aksel Voldberg, Solon-sjef Simen Thorsen, Block Watne-arving Lars Nilsen, Sundt-arvingene og Johannson-familien. De har alle fått være med aksjen og gründerne ned.

En som ikke gjorde det var Stein Erik Hagen. Orkla-eieren solgte seg ut i starten av november.