SalMar dropper utbyttet for 2019

SalMar dropper utbyttet på 2,37 milliarder kroner for 2019, men presiserer at det ikke innebærer en endring av den generelle utbyttepolitikken.

KUTT: Konsernsjef Gustav Witzøe i SalMar sier at selskapet opprettholder dagens utbyttepolicy, tross utbyttekutt for 2019. Foto: Iván Kverme

Oppdrettsgiganten SalMar har besluttet å ikke dele ut utbyttet for 2019 på 2,37 milliarder kroner.

I børsmeldingen skriver selskapet at beslutningen er tatt etter grundige vurderinger av styret og administrasjonen på bakgrunnen av den usikkerheten som nå råder knyttet til spredningen av coronaviruset og konsekvensene for hele verdikjeden.

«SalMar har en sterk balanse og lav gjeldsandel. Styrets nye forslag til utbytte er derfor utelukkende knyttet til den nasjonale og globale unntakssituasjon som er oppstått og innebærer ingen endring av den generelle utbyttepolitikken, med forutsigbar utbetaling av overskuddslikviditet som fundament», skriver selskapet.

– Ønsker tørt krutt

Ti minutter etter at børsmeldingen ble sendt ut var faktisk SalMar-aksjen opp 0,18 prosent, før kursen korrigerte ned 4,38 prosent til 382 kroner.

– Jeg kan se rasjonale bak kuttet fra SalMars ståsted. Det har allerede en veldig sterk balanse, men ingen vet ikke hvor lenge coronaviruset vil vare og hvor mye det vil påvirke bransjen. SalMar ønsker nok å ha ekstra «tørt krutt» for å dra nytte av de strategiske mulighetene som vil komme senere, sier sjømatanalytiker Alexander Aukner i DNB Markets, og legger til:

– Det er nok andre ting det kan være fornuftig å bruke pengene på fremover, istedenfor å betale utbytte. Nå blir det spennende å se om flere oppdrettselskaper følger etter, enten ved å kutte utbyttet helt eller delvis.