Tror ikke på laksekollaps

– SalMar er i beredskap og gjennomfører daglige beredskapsmøter, fastslår laksemilliardær Gustav Witzøe. Han tror etterspørselen etter laks bare vil øke.

OPTIMIST PÅ SIKT: – SalMar jobber nå for å sikre at mest mulig av vårt fantastiske produkt når ut til kunder over hele verden, fastslår Gustav Witzøe, konsernsjef i SalMar. Foto: Iván Kverme

– Verden trenger sunn og næringsrik mat som laks. SalMar jobber nå for å sikre at mest mulig av vårt fantastiske produkt når ut til kunder over hele verden. Vi er trygge på at den solide veksten i konsum av laks vil fortsette når denne alvorlige samfunnssituasjonen er over, fastslår Gustav Witzøe.

Han er gründer og konsernsjef i børsnoterte SalMar. Ifølge Kapital er han Norges 9. rikeste person med en formue på 30 milliarder kroner.

For tiden jobber han og øvrige ansatte i Norges nest største lakseselskap på spreng med å ta inn over seg nye regler som kommer på løpende bånd.

– Vi arbeider fortløpende med risikovurderinger, kontrolltiltak og andre smittebegrensende tiltak som følge av coronaviruset, skriver Witzøe i en epost til Finansavisen.

– Påvirker selvsagt SalMar

SalMar gjennomfører nå daglige beredskapsmøter for konsernet. Her besluttes tiltak etterhvert som behovene oppstår.

– Som stor samfunnsaktør og produsent av trygg mat tas situasjonen på ytterste alvor. Vi følger utviklingen nøye og søker aktivt ny kunnskap fortløpende, fastslår Witzøe.

– Hvordan påvirkes dere?

– Dette påvirker selvsagt SalMar på lik linje som det rammer det norske samfunn og store deler av norsk industri, svarer han.

Konsernet har satt ned spesielle arbeidsgrupper. Gruppene jobber dels med å minimere smitterisiko til kolleger, slektninger, og øvrige i befolkningen, og dels med å sikre sikre så optimal drift som mulig.

Konsernet meldte tirsdag at det vil kutte utbyttet for 2019.

Mer laks på kjøkkenbordet

Også Charles Høstlund, konsernsjef i Norway Royal Salmon, tror laksemarkedet vil klare seg på sikt.

Norsk Havbrukskonferanse. Charles Høstlund i Norway Royal Salmon Foto: Eivind Yggeseth

– Restaurantmarkedet sliter, men vi ser en større dreining mot dagligvare og hjemmekonsum, fastslår Høstlund.

– Laks er et fantastisk produkt og attraktivt mange steder i verden. Laks vil være etterspurt også etter denne krisen.

For tiden er han imidlertid mest opptatt av de de kortsiktige konsekvensene for ansatte, samarbeidspartnere og kunder.

– Det er vanskelig, særlig slik verden er akkurat nå, å spå om framtiden, men jeg mener laks vil være en av Norges viktigste eksportnæringer i lang tid fremover.

– I hvilken grad går produksjonen som normalt?

– Vi er forberedt på at ting kan forandre seg dag for dag, time for time. Men så langt går det tilnærmet som normalt. Vi har enkelte i karantene, men ingen av våre medarbeidere har fått påvist viruset.

– Hvilke ekstraordinære grep har dere tydd til?

– Vi er en del av den store og viktige nasjonale dugnaden. For oss betyr det helt konkrete grep: Ikke kontakt mellom lokalitetene. Ikke kontakt mellom skiftene. Ikke besøk av eksterne – hverken på kontor eller lokalitetene. Ingen fysiske møter. Reisevirksomheten er redusert til kun det helt nødvendige, og påkrevde reiser skal godkjennes, svarer Høstlund.

– Landet i unntakstilstand

– Hvilke forskjeller er det i effektene på produksjonen geografisk? Hvor er det mest og minst unntakstilstand?

– Hele landet er i en unntakstilstand. Det gjelder selvsagt også oss. Vår hjemmebane for produksjonen er Troms og Finnmark. All vår produksjon er her. I denne delen av Norge er smittetallene foreløpig lavere, men vi gjennomfører likevel strenge tiltak, svarer han.