DNB Markets-analytiker: Flere øyner trygg havn i urolige tider

EKSTREME BEVEGELSER: Med så ekstreme bevegelser nesten hver dag, er det vanskelig å si hva som driver markedet daglig, men sjømatanalytiker Alexander Aukner i DNB Markets mener dagens utvikling trolig blant annet er en kombinasjon av valuta og spekulasjon om økning av maksimalt tillatt biomasse. Foto: Iván Kverme

Sjømatsektoren på Oslo Børs stiger kraftig, blant annet som følge av en svært svak utvikling i norske kroner de siste dagene. 

Med så ekstreme bevegelser nesten hver dag, er det vanskelig å si hva som driver markedet daglig, men sjømatanalytiker Alexander Aukner i DNB Markets mener dagens utvikling trolig en kombinasjon av valuta og spekulasjon om økning av maksimalt tillatt biomasse (MTB), skriver TDN Direkt.

– Samtidig får flere øynene opp for sjømat som en relativt trygg havn i urolige tider. Verdsettelsen på lenger sikt ser attraktiv ut for sjømat, mens det er nesten umulig å si hvordan kortsiktig inntjening vil utvikle seg, sier han.

Potensielle flaskehalser

Av potensielle flaskehalser som følge av coronaviruset nevner analytikeren ifølge nyhetsbyrået transport ut til markedet, spesielt flymarkedet, samt det å holde prosessering og slakterier åpne.

Om det skulle vise seg at sjømat kommer relativt godt ut av coronakrisen, mener Aukner det klart vil telle positivt med tanke på hvilke multipler man kan prise sektoren på i ettertid.

– Det har lenge vært en diskusjon om sjømatnæringen er en syklisk næring på toppen av en supersykel eller om den har blitt en mer defensiv sektor som bør prises høyere på multipler, sier Aukner til TDN Direkt.

Sjømatsektoren stiger 4,3 prosent torsdag.

Drevet av svak valuta

Sjømatanalytiker Carl-Emil Kjølås Johannessen i Pareto Securities tror dagens bevegelse trolig er drevet av den svake valutaen.

– Norsk laks selges stort sett i euro og dollar, og når kronen svekker seg vil man alt annet like få mer betalt i norske kroner. Bare deler av kostnadene er i euro og dollar, og vil dermed ikke øke like mye som prisen øker, sier han til nyhetsbyrået.

Analytikeren peker derimot på at det er press på lakseprisene, da etterspørselen etter laks er mindre enn vanlig.

– Vi hører at prisen er rundt 55 kroner, som med dagens valuta bare er 4,2 euro, sier han.

Videre sier han at meldingen fra Nærings- og fiskeridepartementet om en potensiell økning av tillatt biomasse var som forventet, men at det trolig bidrar positivt i dag også.