Lønnsfest i Mowi

Tidligere Mowi-sjef Alf-Helge Aarskog tjente 19 millioner kroner i fjor, mens nåværende sjef Ivan Vindheim skuffet inn 14 millioner kroner.

LUKRATIVT: Alf-Helge Aarskog har tjent tilsammen 130 millioner som konsernsjef i Mowi. Han gikk av som toppsjef i november i fjor. Foto: NTB Scanpix

Oppdrettsgiganten Mowi la onsdag frem årsrapporten for 2019. Der fremkommer det at fjoråret var særdeles lukrativt for toppsjefene i selskapet.

Alf-Helge Aarskog var frem til november i fjor konsernsjef i Mowi og hadde en samlet lønn på 1,95 millioner euro. Basert på valutakursen ved årsskiftet tilsvarer det 19 millioner kroner. 

Grunnlønnen var på 601.000 euro, mens den aksjebaserte avlønningen var på 1,2 millioner euro. I tillegg fikk Aarskog en bonus på 159.000 euro.

Aksjer veier tungt

Lønnssystemet i Mowi er tett linket opp mot aksjekursen. Siden Aarskog hadde sin første arbeidsdag i 2010 har Mowi-aksjen gitt en avkastning på 893 prosent inkludert utbytte.

I samme periode har Aarskog tjent 130 millioner kroner i lønn, bonus og aksjebasert avlønning.

«Hvis du ser på fastlønnen til Alf-Helge, ligger den langt lavere enn snittet for sammenlignbare selskaper. Hans bonus har vært basert på resultatene til selskapet, og den har gitt nesten full pott hvert år, med et tak på 50 prosent av fastlønnen. Det er imidlertid den aksjebaserte avlønningen som har vært hoveddriveren til den totale lønnspakken, siden kursutviklingen i Mowi har vært formidabel», uttalte styreleder Ole-Eirik Lerøy til Finansavisen i forbindelse med avgangen til Aarskog.

Ny toppsjef

Ivan Vindheim har vært finansdirektør i Mowi siden 2012, og har tidligere hatt samme stilling i Lerøy Seafood. Da Aarskog gikk av som konsernsjef, overtok Vindheim stillingen på dagen.

I fjor tjente han i overkant av 1,4 millioner euro, tilsvarende 14 millioner kroner. Vindheim hadde en grunnlønn på 396.000 euro, mens henholdsvis bonus og aksjebasert avlønning utgjorde 336.000 og 692.000 euro.

HØY LØNN: Nåværende konsernsjef Ivan Vindheim tjente 14 millioner kroner i fjor. Foto: Iván Kverme

Konsernsjefen eier også 457.267 opsjoner og 1.248 aksjer. Etter Finansavisens beregninger er opsjonene verdt 9,1 millioner kroner etter onsdagens sluttkurs.

Driftsdirektøren for oppdrett, Per-Roar Gjerde, er nestemann på lønnstoppen i Mowi. I fjor tjente han én million euro, tilsvarende nesten 10 millioner kroner. Også sjefen for fôrvirksomheten til Mowi har til smør på brødet med en total kompensasjon på rundt 9 millioner kroner.

– Lovende utsikter

I årsrapporten skriver Mowi at coronaviruset potensielt kan ha innvirkning på selskapets salg og logistikk. Oppdretteren har en tett dialog med myndighetene for å sikre at logistikk knyttet til levering av mat får en høy prioritet.

I tillegg har Mowi utarbeidet beredskapsplaner for å redusere konsekvensene av driftsavbrudd. Selv om coronaviruset herjer, velger riktignok oppdrettskjempen å være positiv.

«Uavhengig av den nåværende uroen knyttet til coronaviruset, er de langsiktige utsiktene for Mowi fortsatt positive», skriver styret.

Onsdag ble Mowi-aksjen omsatt for 172,65 kroner, etter et fall på 3,3 prosent. Hittil i år er kursen ned nesten 24 prosent, mens Oslo Børs' sjømatindeks er ned 22 prosent. Fredag i forrige uke raste Mowi-aksjen ned 10 prosent.

«Kursfallet er voldsomt. Det er antageligvis på grunn av at lakseprisen faller, og det ble faktisk kjent allerede i går. I dag etter lunsj skrev Intrafish en artikkel om prisfallet, og ting kan tyde på at de utenlandske investorene har solgt unna aksjer basert på det», uttalte Kepler Cheuvreux-analytiker Christian Olsen Nordby til Finansavisen.