Lakseeksporten øker til EU tross coronakrise
Total eksport av norsk laks til EU har økt – til tross for at coronaviruset har herjet kontinentet i mars måned.

– De første tre ukene av mars har vært brutale i Italia. Landet har vært helt stengt ned for å hindre spredningen av coronaviruset. Sushirestauranter har drevet en stor del av veksten for laks i Italia, men nå som restauranter er stengt har volumene falt opp mot 69 prosent på det meste i uke 12, sier Trym Eidem Gundersen, Sjømatrådets fiskeriutsending i Italia, og legger til:
– I forrige uke så vi heldigvis et langt mindre fall i volumene.
Eksportvekst til EU
Coronapandemiens episenter har i mars måned forflyttet seg fra Asia til Europa – som er norsk sjømatnærings viktigste og største laksemarked.
Multimilliardmarkedet for norsk laks i Europa vokste til 50,7 milliarder kroner og 826.000 tonn i 2019. Til sammenligning var det globale eksportmarkedet for norsk laks på 72,5 milliarder kroner og 1,12 millioner tonn i fjor.
De største markedene i Europa for norsk laks er Polen, Frankrike, Spania og Italia. Norsk laks som vanligvis transporteres med passasjerfly har likevel kommet frem med trailertransport til de hardest rammede landene i Europa.
Utfordringen for laks er portforbudet og strengere regler enn en del andre markeder. I Italia må man ha et helt nødvendig ærend for å få lov til å gå utTrym Eidem Gundersen, Sjømatrådet
Fersk statistikk Finansavisen har fått tilgang til, viser at samtidig som coronapandemiens herjinger har gitt et stupbratt fall i europeisk økonomi, øker eksporten av norsk laks til EU de fire første ukene i mars måned.
Tall fra Norges sjømatråd viser at laksevolumene fra Norge til EU i perioden økte med 4 prosent sammenlignet med de samme ukene i 2018 – som for øvrig var et rekordår for eksport av norsk laks. Lakseprisen er imidlertid i snitt 8 prosent lavere enn i tilsvarende fire uker i 2019, og verdiene øker derfor ikke på linje med volumene.
Bearbeidede produkter som fersk og fryst laksefilet, som selges i dagligvarebutikker, har fått et kraftig oppsving etter at restauranter er stengt over hele Europa. Volumet av lakseprodukter til hjemmekonsum har vokst med 14 prosent og prisene med 1 prosent, sammenlignet med mars i fjor.
Polen er største marked for norsk laks i EU og økte volumene med 12 prosent de fire første ukene av mars. Landet har under coronapandemien tatt inn store volum med hel laks og videreforedlet for å møte etterspørselen etter ferdigprodukter i butikker over hele Europa etter at restaurantbransjen er stengt ned.
Portforbudet hindrer italienere
Ser man samlet på de fire første ukene i mars har eksporten av norsk laks til Italia falt bratte 45 prosent mens landet har hatt de strengeste tiltakene for nedstengning av samfunnet for å stoppe virusspredningen.
Fiskeriutsending Eidem Gundersen har fast base i Italia, men har flyttet midlertidig tilbake til Norge etter den dramatiske virusutviklingen i landet.
– Utfordringen for laks er portforbudet og strengere regler enn en del andre markeder. I Italia må man ha et helt nødvendig ærend for å få lov til å gå ut, så dagligvarekjøpene blir sjeldnere.
– Med portforbudet går salget av fersk laks ned fordi sushi har en holdbarhet på 1–2 dager i dagligvarehandelen, men salg av andre lakseprodukter til hjemmekonsum tar igjen noe av fallet, forklarer Gundersen.
Eksportvolumene av norsk laks til Italia falt med 69 prosent i uke 12. Ferske tall for forrige uke (uke 13) viste at fallet var redusert til en nedgang på 45 prosent. Samtidig har lakseprisen falt kraftig under coronakrisen, og i Italia falt lakseprisen med 13 kroner til 53,28 kroner i forrige uke. Prisen er 19 prosent lavere enn i samme uke i 2019.
– Det er fortsatt en reduksjon i lakseeksporten til Italia sammenlignet med i fjor, men i forrige uke var fallet mindre enn uken før. Det var som ventet ettersom flere av kjedene er i gang med markedsføring av norsk laks frem mot påske.
Eksportfall til Spania
Bjørn-Erik Stabell, Sjømatrådets utsending i Spania, jobber fra hjemmekontor i Madrid etter at landet ble stengt ned 14. mars.
Det vil merkes godt at 85 millioner turister etter hvert uteblir fra SpaniaBjørn-Erik Stabell, Sjømatrådet
Han sier at enn så lenge går transporten av norsk laks inn i landet og videre ut i butikker.
– Men med smittetrykket i samfunnet kan tilgjengeligheten endres raskt, men regjeringen har vært tydelige på at matvareflyt skal prioriteres, sier Stabell.
Eksporten av norsk laks til Spania økte de to første ukene av mars, flatet så ut i uke 12, og falt i forrige uke, på linje med eskaleringen av coronapandemien i landet.
– Det vil merkes godt at 85 millioner turister etter hvert uteblir, men med 47 millioner spanjoler som spiser hjemme vil det fortsatt være god etterspørsel etter laks, fastslår Stabell.
Usikkerhet i Frankrike
Frankrike var det tredje største markedet for norsk sjømat i 2019. Tidspunktet for nedstengningen av landet for to uker siden reflekterer utviklingen i eksportvolumene av norsk laks.
– Eksporten økte de to første ukene i mars, men siden viser tallene en nedgang, sier Trine Horne, Sjømatrådets fiskeriutsending i Frankrike.
Ferske tall viser at i forrige uke falt eksportvolumet for hel laks med 31 prosent, mens bearbeidede lakseprodukter falt med hele 58 prosent.
Eksport av norsk laks til EU i mars måned under coronapandemien (uke 10-13)
2019 | 2019 | 2020 | 2020 | Endring 2020/2019 | Endring 2020/2019 | ||
Eksport av norsk laks til EU-land | Lakseprodukter | Volum i tonn | Pris kg/kr | Volum i tonn | Pris kg/kr | Volumendring | Prisendring |
EU | Fersk hel laks | 49.913 | 67,70 | 52 151 | 62,47 | 4% | −8% |
EU | Bearbeidet/fersk og fryst filet | 5.056 | 94,94 | 5 762 | 96,29 | 14% | 1% |
Frankrike | Fersk hel laks | 6.171 | 68,84 | 5.561 | 65,76 | −10% | −4% |
Frankrike | Bearbeidet/fersk og fryst filet | 596 | 103,26 | 526 | 102,16 | −12% | −1% |
Spania | Fersk hel laks | 4.471 | 68,55 | 5 008 | 63,26 | 12% | −8% |
Spania | Bearbeidet/fersk og fryst filet | 169 | 109,07 | 132 | 103,28 | −22% | −5% |
Polen | Fersk hel laks | 9.668 | 64,96 | 10 786 | 58,68 | 12% | −10% |
Polen | Bearbeidet/fersk og fryst filet | 418 | 77,24 | ||||
Italia | Fersk hel laks | 4.426 | 71,51 | 2 422 | 62,80 | −45% | −12% |
* Italia oppgir ikke tall for bearbeidet/fersk og fryst filet.