Svakt marked, men svak krone løftet laksen

Norge eksporterte 213.000 tonn sjømat for 9,6 milliarder kroner i mars. Det er en verdiøkning på 4 prosent sammenlignet med mars i fjor.

KRONEEFFEKT: Svakere krone løftet norsk eksport av sjømat i mars. Foto: NTB scanpix
Sjømat

I første kvartal er det eksportert 664.000 tonn sjømat til en samlet eksportverdi på 28,6 milliarder kroner, en økning på 11 prosent fra samme periode i fjor, viser tall fra Norges sjømatråd.

Verdiøkningen i mars skjedde som følge av en svekket norsk krone i et marked preget av restriksjoner i eksporten til USA, lavere kapasitet i flyfrakten og generelt synkende etterspørsel som følge av coronakrisen.

– De siste ukene har vært utfordrende på grunn av coronaviruset. Det er derfor ekstra gledelig at verdiveksten for norsk sjømateksport fortsetter i mars, sier fiskeri- og kystminister Odd Emil Ingebrigtsen.

Han påpeker at næringen ser ut til å dreie seg mot bearbeidede produkter mens ferskmateksporten er satt under press.

– Det er flott å se at sjømatnæringen tilpasser seg markedsendringene så raskt. Næringens stå-på-vilje og omstillingsevne er imponerende.

Laks var blant produktene med en stigning i eksportvolumet i mars, til en samlet verdi på 6,1 milliarder kroner. Stigningen utgjorde 4 prosent sammenlignet med mars i fjor. Eksportvolumet økte også for ørret, sild og makrell.

(©NTB)