Pareto Securities: 20 prosents oppside i Mowi-aksjen

Høyere kostnader og lavere prisoppnåelse gir resultatsmell for Mowi. – Nå er aksjen attraktiv, sier Carl-Emil Kjølås Johannessen.

KJØPSANBEFALING: Carl-Emil Kjølås Johannessen (t.v.) i Pareto Securities ser en oppside på 20 prosent i Mowi-aksjen med kursmål på 205 kroner. Foto: Iván Kverme
Sjømat

– Mowi leverer et skuffende resultat, og det er betydelig under det vi forventet. Grunnen er vel en miks av høye kostnader i Norge og Storbritannia, og lavere prisoppnåelse på laksen, sier analytiker Carl-Emil Kjølås Johannessen i Pareto Securities.

Mowi leverte et operasjonelt driftsresultat på 107 millioner euro i første kvartal, ifølge et resultatvarsel fra selskapet mandag. Det var kraftig under analytikernes forventninger på 155 millioner euro, og nærmere en halvering sammenlignet med første kvartal i fjor.

– Driftsresultatet kom inn 31 prosent under konsensus, og 25 prosent under vårt estimat. Det er overraskende svakt, sier analytikeren.

Det skuffende resultatvarselet ga et bratt fall for Mowi-aksjen da Oslo Børs åpnet. På det meste falt John Fredriksens laksegigant med 9,2 prosent til under 168 kroner. 

Til sammenligning ble aksjen omsatt for nær 185 kroner fredag ettermiddag. For Fredriksens investeringsselskap Geveran, som eier 14,4 prosent av Mowi, var papirtapet mandag på rundt 1,1 milliarder kroner.

Mandagens prisras gir en oppside på 20 prosent til vårt kursmål
Carl-Emil Kjølås Johannessen, Pareto Securities

– Oppside på 20 prosent

Pareto Securities har en kjøpsanbefaling på Mowi-aksjen med kursmål 205 kroner.

– Nå som kursen har falt såpass mener vi det er en god kjøpsanledning. Mowi-aksjen skal opp når laksemarkedet bedrer seg etter coronapandemien, sier Kjølås Johannessen.

Mowi-aksjen endte tilslutt ned 6,9 prosent til 172,50 kroner mandag.

– Mowi er attraktiv etter det bratte kursfallet. Mandagens prisras gir en oppside på 20 prosent til vårt kursmål. Selv om resultatvarselet er svakt, er aksjen attraktiv, fastslår analytikeren.

Skuffer på prisoppnåelse

Mowi melder at det fikk et operasjonelt driftsresultat på 1,65 euro pr. kilo laks i første kvartal, mot analytikernes forventninger på 2,27 euro. Totalt slaktevolum endte på 83.000 tonn, som er 1.000 tonn lavere enn guidingen.

– Investorer er skuffet over driften i selskapet – at Mowi ikke klarer å tjene mer penger når lakseprisene var så høye i første kvartal, sier Kjølås Johannessen.

Gjennomsnittlig laksepris i første kvartal var 68 kroner pr. kilo i spotmarkedet.

– Prisene Mowi oppnådde på kontraktene i Norge var i snitt rett under 60 kroner, også kontraktsprisene i Storbritannia er lavere enn det spotprisen har vært. Kontraktene ble inngått i høst, så Mowi har ikke fått full uttelling for de høye lakseprisene i første kvartal.

Mørkt andre kvartal

Pareto Securities venter at hele sjømatsektoren vil bli preget av coronapandemiens herjinger globalt i andre kvartal.

– Alle oppdrettere vil få et dårlig andre kvartal siden spotprisen på laks har falt til 50 kroner pr. kilo. Marginene vil nok bli lavere for alle.

– Blir andre kvartal verre enn første for Mowi?

– Ja, det kan det fort bli. Vi tror Mowi skal slakte mer fisk i andre kvartal på lave priser, så volumet blir høyere. Totalresultatet blir dermed ganske likt i andre kvartal hvor høyere volum veier opp for lavere pris.

Pareto Securities ventet før virusutbruddet en gjennomsnittlig laksepris på 61 kroner for 2020.

– Etter coronautbruddet har vi nedjustert til 56 kroner, selv om prisene i første kvartal ble litt bedre enn vi trodde.

– Så lenge det er en global nedstengning av restauranter, hoteller og catering vil det være dårlig kvartaler for oppdretterne, så både andre kvartal og tredje kvartal tror vi blir utfordrende.

Utbytte etter corona

I lys av covid-19-pandemien har styret i Mowi besluttet å utsette beslutningen om utbytte for første kvartal 2020 til andre kvartal.

– Vi synes det er litt rart at selskapet ikke betaler ut utbytte, men det er forståelig gitt usikkerheten i laksemarkedet. Vi tror utbytte kommer etter andre kvartal og etter at coronasituasjonen eventuelt er mer avklart, sier Kjølås Johannessen.

sjømataksjer
mowi
Nyheter
Sjømat
Børs