Det kinesiske markedet er tilbake

Norges sjømatråd mener det kinesiske markedet for norsk laks er tilbake og ser tegn til at det samme er i ferd med å skje i EU.

OPP: Totalt økte eksporten av fersk hel laks til Asia som region med 12 prosent i uke 16, ifølge Norges sjømatråd. Foto: Norges Sjømatråd
Sjømat

– Det er en sterk etterspørselsvekst etter ferdigpakkede produkter i markedene nå. Dette gir en ny mulighet for videreforedlingsindustrien både i Norge og internasjonalt. Norsk fisk som for eksempel laks og torsk er ettertraktet råstoff til produksjon av emballerte produkter for salg i dagligvarehandelen, sier sjømatanalytiker Paul Aandahl i Norges sjømatråd.

Etter en meget turbulent periode begynner Norges sjømatråd å se lakseprisen flate ut, men organisasjonen trekker frem at det fortsatt er stor reduksjon i salget til enkeltmarkeder.

– Totalt økte eksporten av fersk hel laks til Asia som region med 12 prosent i uke 16. Vi ser en bedring i logistikken til for eksempel Kina som fører til økt eksport av fersk hel laks på 137 prosent til 837 tonn i uke 16. Andre markeder som har en positiv trend er Hongkong, Taiwan og Sør-Korea. Dette er markeder hvor hjemmekonsumet av norsk laks mer enn kompenserer for bortfallet av restaurantkonsumet, sier Aandahl. 

Normalisering i Kina

Ifølge Norges sjømatråds fiskeriutsending til Kina, Victoria Braathen, er det kinesiske markedet for fullt tilbake for norsk laks.

– Ettersom Kina går mot en normalisering i aktivitetsnivå og etterspørsel, ser vi ikke noe grunn til at denne utviklingen ikke skal fortsette, sier hun. 

Aandahl trekker frem at han ser lignende tendenser også i markeder i EU, hvor eksportvolumet er økt kraftig til blant andre Spania og Storbritannia.

– I begge disse markedene ser vi at laks tar en større andel av det totale sjømatkonsumet. Det vil si at det er stadig flere som velger laks, sier sjømatanalytikeren. 

Frakt begrenser

Ifølge Egil Ove Sundheim som er utstasjonert i USA, har eksportvolumet av ferske laksefileter stabilisert seg på samme nivå som de seneste ukene.

– Forrige uke var det 331 tonn fersk filet av laks som ble eksportert til USA. Samtidig har eksporten av fersk hel laks blitt redusert kraftig som følge av bortfall av restaurantsegmentet og ser ut til å ha stabilisert seg. Forrige var eksporten av fersk hel laks på 86 tonn, sier han, og legger til:

– Dette gjenspeiler også den flyfraktkapasiteten som er tilgjengelig mellom Europa, primært London og Amsterdam, og USA. Det er samtidig ikke noe tvil om at fraktkapasiteten setter begrensninger på eksportmuligheten til USA.