90 prosent av Sterling White Halibuts salg er til utelivet

Sterling White Halibut doblet resultatet i fjor. Det trygger selskapet gjennom coronakrisens første fase. 

HOLDES I MERDENE: Torgersen anslår at Sterling White Halibut har plass til å holde en større mengde slakteklar kveite enn vanlig i merdene et halvt år til.  Foto: Sterling White Halibut
Sjømat

– Vi tok noen grep i fjor, blant annet på kostnadssiden, i tillegg til at vi fokuserte mer mot det amerikanske og det europeiske markedet, som bidro til en sterk omstningsvekst. Det er først når du passerer et volum på 900 tonn man begynner å se det på bunnlinjen når man driver kveiteoppdrett, sier daglig leder Magne Torgersen i Sterling White Halibut. 

Særlig i USA økte Sterling White Halibut kundemassen i fjor.

50 PROSENT permittert: Adm. direktør Magne Torgersen i Sterling White Halibut. Foto: Sterling White Halibut

I løpet av fjoråret økte selskapets driftsinntekter fra 117,8 til 145,5 millioner kroner, mens resultatet endte på 21,9 millioner, en dobling sammenlignet med året før. 

Sterling White Halibut

(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter145,5117,8
Driftsresultat30,214,5
Resultat før skatt28,211,9
Årsresultat21,911

Salgsbrems

I fjor solgte selskapet med lokaliteter både på vestlandet og i Trøndelag 1270 tonn med kveite, hovedsakelig til restaurant, hotell og catering som står for 90 prosent av omsetningen. De resterende 10 prosentene havner i dagligvareforretningene.

Torgersen tror fjorårets overskudd vil holde til over sommeren, men påpeker at dersom de ikke hadde gjort endringene de gjorde i fjor ville de allerede vært ille ute.  

I motsetning til laksenæringen er det nemlig kraftig oppbremsing for kveiteoppdretterne. 

For inneværende år satset selskapet på videre vekst, og hadde budsjettert med et salgsvolum på 1.350 tonn. Siden coronakrisen slo til for fullt 12. mars har selskapets salgsvolum falt med hele 70 prosent.

Torgersen forteller at de seneste ukene er det stort sett bare sushirestauranter og andre restauranter som bedriver takeaway som har vært i gang. I tillegg til at de har hatt en økning i salg til dagligvaremarkedet i Norge, Sverige, England og USA.

– I januar omsatte vi for 21 millioner kroner, mens vi i april er nede i fire millioner kroner, sier Torgersen.

Nå tror han likevel corona-bunnen er nådd ettersom flere av de store, norske byene er i ferd med å mykne opp tiltakene, og Oslos skjenkeforbud etter planen skal fases ut neste måned. 

– Når vi ikke får solgt må vi la kveita stå i merdene, vi har plass til at slakteklar kveite står om lag et havt år ekstra.

400.000 i coronastøtte

Selskapet har søkt kontantstøtte fra regjeringen, og fikk 23. april tildelt rett i underkant av 419.000 kroner, likevel mener Torgersen at kveiteoppdretterne faller mellom de fleste stoler når det gjelder coronatiltak. 

Av de 38 ansatte jobber 25 i produksjon, disse kan av dyrevelferdsmessige årsaker ikke permitteres, blant støttefunksjonene og i administrasjonen er derimot permitteringer utbredt.

– Vi har fått litt hjelp til å dekke forsikring og regnskap. Ettersom vi eier anleggene våre selv trenger vi ikke tilskudd til husleie. Men vi må kunne lønne dem som jobber i produksjonen, og kjøpe for fra Danmark. Fôret utgjør om lag halvparten av kostnadene våre, sier Torgersen som selv er 50 prosent permittert. 

– Vi klarer oss på det vi har av egenkapital et halvt år til, etter det må vi hente mer penger fra eierne våre eller statsgaranterte lån, men det har vi god kontroll på, vi har sterke eiere, forsikrer Torgersen. 

– Og vi håper jo at salget løsner til høsten slik at vi igjen kan se fremover og investere videre i anleggene våre.

sterling white halibut
kveite
oppdrett
Nyheter
Sjømat