Bakkafrost anbefales sterkt av Pareto

Analytiker Carl-Emil Kjølås Johannessen i Pareto Securities ser en oppside på 16 prosent i Bakkafrost-aksjen.

DA DET VAR SOL: Nå har Regin Jacobsen og Bakkafrost i stedet opplevd stormer i vinter. Foto: Finansavisen
Sjømat

– Bakkafrost viser at det har klart å tilpasse seg et vanskelig marked. Selskapets langsiktige planer om volumvekst på Færøyene og i Skottland går fortsatt som planlagt, sier Carl-Emil Kjølås Johannessen i Pareto Securities om Bakkafrosts kvartalsrapport tirsdag.

Analytikeren viser til at investorene har vært bekymret for om Bakkafrost skulle klare å oppnå de gode prisene selskapet normalt får, nå som horeca-markedet (hotell, restaurant og catering, red. anm.) er stengt.

– Selskapet uttaler at det fortsatt oppnår premiumpriser, og at det ser en gradvis bedring i horeca-markedet. Det er jeg enig i  flere og flere land åpner gradvis opp for restauranter og hoteller, så trenden er positiv for øyeblikket, sier analytikeren.

Ser oppside på 16 prosent

Markedet tok imot Bakkafrosts resultater tirsdag med å sende opp aksjekursen over 5 prosent på formiddagen. Da børsen stengte, sto Bakkafrost-aksjen i 516 kroner, etter en kursoppgang på 3,6 prosent.

Pareto Securities har en kjøpsanbefaling på Bakkafrost med kursmål 600 kroner.

– Aksjekursen er en del opp etter å ha vært litt svak i forkant av rapporten. Det har vært spekulert i at tallene skulle bli ganske svake, og at selskapet ville levere en mer negativ guiding, sier Kjølås Johannessen.

SIER KJØP: Analytiker Carl-Emil Kjølås Johannessen (t.v.). Foto: Iván Kverme

– Etter kursoppgangen er det fremdeles en oppside på 1516 prosent. Jeg synes fortsatt det er nok oppside til at man skal kjøpe aksjen, legger Kjølås Johannessen til.

Herjet av stormer

Færøyene var preget av kraftfulle stormer i januar og februar, og der mistet Bakkafrosts anlegg rundt 1,2 millioner fisk. Vinterstormer og coronapandemien var de største utfordringene for oppdretteren i første kvartal. Det førte til et operasjonelt driftsresultat på 248 millioner danske kroner i første kvartal, mot analytikernes forventninger på 308 millioner danske kroner.

– Stormene på Færøyene har ført med en del ekstrakostnader for oppdrettsvirksomheten og høyere kostnader enn ventet, sier Kjølås Johannessen.

– Det ble også et dårligere kvartal med høyere kostnader enn vi ventet i Skottland, men selskapet uttaler at det skal redusere kostnadene med 1 pund pr. kilo laks, sier analytikeren om resultatet for Scottish Salmon Company (SSC), som Bakkafrost kjøpte majoriteten av i oktober 2019.

SSC-tallene er fra oppkjøpsdato konsolidert i Bakkafrosts regnskap.

Tilpasset coronakrisen

I tillegg til stormene har coronautbruddet påvirket laksemarkedet og følgelig Bakkafrosts kvartalsresultater.

– Aksjemarkedet liker at selskapet viser at de langsiktige planene er reelle, og at oppdretteren kommer seg godt gjennom coronakrisen.

– Men vi tror coronapandemien vil ha en påvirkning på laksesektoren ut året. Forhåpentligvis vil markedet forbedre seg i fjerde kvartal, med julesalget av laks og høyere priser, men det avhenger av at samfunnet åpner mer opp, sier Pareto-analytikeren.

Coronapandemien har resultert i et kraftig fall i lakseprisen, som denne uken ligger rundt 48 kroner.

– Vi tror lakseprisen vil være rundt dette nivået de neste ukene. Så skal den videre ned til 45 kroner i høst, når volumene øker, og ta seg litt opp igjen i fjerde kvartal.

Vekstmuligheter

Bakkafrost har til tross for lavere eksport av fersk laks, et dramatisk fall i spotprisen samt logistikkproblemer for flytransport under coronapandemien, økt salget av ferdige lakseprodukter til detaljhandelssegmentet.

Kjølås Johannessen ser muligheter for at veksten i lakseprodukter til dagligvarehandelen kan fortsette for Bakkafrost, selv om eksporten av fersk laks vil ta seg opp igjen når coronapandemien forhåpentligvis legger seg.

– Det som er spennende, er om veksten Bakkafrost har hatt i retailsegmentet fortsetter etter at restauranter og hoteller har åpnet igjen, sier Pareto-analytikeren.

Bakkafrost

(Mill. DKK)1. kv./201. kv./19
Driftsinntekter1.255,2963,7
Operasjonelt driftsresultat248,1267,7
Resultat før skatt−181,1259,3
Resultat etter skatt−148,0212,8
bakkafrost
regin jacobsen
sjømatnæringen
lakseaksjer
Nyheter
Sjømat
Børs