Nytt fall i sjømateksporten

Sjømateksporten opplever et verdifall for andre måned på rad.

Publisert 4. juni 2020 kl. 07.21
Oppdatert 4. juni 2020 klokken 07.30
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 267 ord
NEDGANG: Sjømateksporten faller.  Foto: aqualine

I mai eksporterte Norge sjømat for 7,8 milliarder kroner. Det er en reduksjon på 764 millioner kroner, eller 9 prosent, sammenlignet med mai i fjor, melder Norges Sjømatråd i en pressemelding torsdag. 

– Nedgangen i eksportverdien skyldes bortfall av restaurantsegmentet i flere markeder. I tillegg opplever vi økte fraktkostnader fordi mange passasjerfly som tidligere har fraktet fersk sjømat nå er satt på bakken. Et annet element som bidrar til å dra ned eksportverdien, er svekket kjøpekraft og betydelig usikkerhet i verdikjeden og i enkeltmarkeder, sier Tom-Jørgen Gangsø direktør for markedsinnsikt og markedsadgang i Norges sjømatråd.

Ser positive effekter på lengre sikt

Gangsø mener at det på den positive siden er flere og flere som tilbereder sjømat hjemme.

– Det kan bidra positivt på lengre sikt, ettersom terskelen for å lage sjømat hjemme er blitt lavere. Hvis vi i tillegg får en åpning i våre viktigste markeder fremover, kan det styrke etterspørselen etter norsk sjømat, sier Gangsø.

Peker på tre faktorer

I april opplevde Norge et fall i eksportverdien for sjømat for første gang på 18 måneder. I mai fortsetter dette verdifallet.

Gangsø peker på tre faktorer for å forklare den negative trenden.

  • Eksporten av fersk hel laks faller
  • En utfordrende markedssituasjon i viktige klippfiskmarkeder
  • Lavere eksportert volum av reker og kongekrabbe

Selv om det var fall i verdien i april og mai, bidrar sjømateksporten i januar, februar og mars til at det totalt sett er en verdivekst i 2020. Hittil i år er det eksportert sjømat til en verdi av 44,6 milliarder kroner. Det er en økning i verdi på 1,5 milliarder kroner, eller 3 prosent, mot samme periode i fjor.