Ser lyst på sjømatsektoren

Sjømatanalytiker Alexander Aukner i DNB tror vi får se en høy laksepris i 2021, og er positiv til flere selskaper i sektoren.

POSITIV: Alexander Aukner i DNB tror 2021 vil bli et godt år for sjømatsektoren. Foto: Iván Kverme
Sjømat

På Oslo Børs finner vi ni selskaper med en samlet markedsverdi på 246,3 milliarder kroner som sammen utgjør sjømatindeksen. Disse selskapene har opplevd en berg- og dalbane av et halvår, og indeksen er i skrivende stund ned 17,8 prosent til 1.367,9 poeng siden årsskiftet.

Sjømatselskapene har derfor gjort det mye dårligere enn Oslo Børs, ettersom hovedindeksen er ned 9,8 prosent i samme periode.

Blant de største taperne finner vi store selskaper som Grieg Seafood, Mowi og Bakkafrost, som har rast henholdsvis 35, 26 og 14 prosent i år.

Volatile tider

Frykten for en global pandemi inntraff verdensmarkedene sent i februar, og da mars var omme hadde sjømatindeksen falt 26,5 prosent fra 1.705 til 1.256 poeng.

Siden det markante fallet har markedet roet seg noe, og indeksen er opp nærmere 8,9 prosent.

– Sjømataksjene falt vel mye i starten og kom seg noenlunde greit tilbake igjen raskt. Men dårlige resultater i første kvartal, kombinert med et større omfang av virusutbruddet enn det vi først så for oss, gjorde at aksjene falt igjen, sier sjømatanalytiker i DNB, Alexander Aukner.

Sterkere etterspørsel på sikt

Aukner er også overrasket over styrken i lakseprisen gjennom andre kvartal, men tror på et lite tilbakefall.

– Prisene skal ned i tredje kvartal, en naturlig sesongmessig dipp i pris, men som vil bli ytterligere forsterket av covid-19, sier han.

Selv om Aukner tror lakseprisen skal ned nå og utover høsten, er han svært optimistisk til 2021.

– Vi er optimistiske til lakseprisen neste år, da vi ser begrenset tilbud og tror på en sterk etterspørselsrekyl, sier han.

Videre trekker Aukner frem fiskerikonglomeratet Austevoll Seafood, samt oppdrettsselskapene Atlantic Sapphire og Lerøy Seafood som potensielle kjøpskandidater.

Svak krone hjelper eksporten

Selv om coronakrisen har forårsaket store utfordringer, kan norske sjømateksportører vise til et eksportvolum på 1,27 millioner tonn til en verdi av 52,9 milliarder kroner i første halvår av 2020.

Selv om dette er tidenes høyeste eksportverdi i første halvår, har ikke eksportvolumet vært lavere siden 2016. Rekorden skyldes den svake norske kronen.

Dersom man benytter seg av euro eller dollar, vil man kunne se en markant verdinedgang på henholdsvis 6 og 8 prosent sammenlignet med første halvår i 2019.