Grieg Seafood skuffet

Det meste falt i fisk for Grieg Seafood i andre kvartal, godt hjulpet av coronapandemien og iskaldt sjøvann.

SKUFFET FORVENTNINGENE: Grieg Seafood-sjef Andreas Kvame klarte ikke å levere på guidingen de hadde tro på kvartalet før.  Foto: Iván Kverme
Sjømat

Coronakrisen har skrellet fullstendig bort lønnsomheten til oppdrettsselskapet Grieg Seafood i andre kvartal. Lakseselskapet satt igjen med et underskudd før skatt på 58,7 millioner kroner i kvartalet, kraftig ned fra et overskudd på 178,7 millioner kroner i samme periode i fjor.

– Inntjeningen er påvirket med 211 millioner kroner etter lave laksepriser som en effekt av coronapandemien, sier Andreas Kvame, konsernsjef i Grieg Seafood. 

Tirsdag la selskapet frem rapporten for andre kvartal som ikke innfridde noen av lovnadene selskapet kommuniserte i første kvartal.

Det er vanskelig å ha perfekt guiding på volum, men dette er skuffende.
Carl-Emil Kjølås Johannessen, Pareto Securities

Markedet ble overrasket over rapporten og sendte aksjen ned 5,3 prosent til 102,20 kroner tirsdag. Så langt i år er aksjen ned drøye 27 prosent, men fallet er nylig korrigert opp 12 prosent etter at SpareBank 1 Markets så muligheter for en dobling i aksjen til 197 kroner - dersom ledelsen i Grieg Seafood leverte på guidingen. 

Skuffende kvartal

Analytiker Carl-Emil Kjølås Johannessen i Pareto Securities viser til at spotprisene har vært lave for laks i kvartalet, og at det vil påvirke resultatene til alle oppdrettsselskapene. Han var likevel overrasket over flere ting som trakk ned kvartalsresultatet for Grieg Seafood.

– Det er et dårlig kvartal, spesielt på grunn av svakt resultat i UK, og en del engangskostnader som vi ikke hadde med i våre estimater, sier Kjølås Johannessen i Pareto Securities.

NEGATIVE OVERRASKELSER: Analytiker Carl-Emil Kjølås Johannessen (t.v) i Pareto Securities. Foto: Iván Kverme

Analytikeren viser til at rapporten avdekker merkostnader ved oppkjøpet i Newfoundland og høyere kostnader enn ventet i forbindelse med avviklingen av Ocean Quality, som Grieg Seafood drev sammen med Bremnes.

Senket guidingen

En av forutsetningene for SpareBank 1 Markets' forventninger om en sterk oppgang i Grieg Seafood-aksjen, var at selskapet leverte på guidingen om 100.000 tonn slaktevolum i 2020 - en guiding oppdrettsselskapet uttalte at de var komfortable med under fremleggelsen av første kvartal.

I kvartalsrapporten har imidlertid Grieg Seafood senket forventningene og justerte ned guidingen til 95.000 tonn slaktevolum i år.

Konsernsjefen trekker frem lave sjøtemperaturer i nord som direkte årsak til at selskapet senker guidingen.

– Det skyldes at volumet i Finnmark blir 5.000 tonn lavere, grunnet lave temperaturer og vintersår, sier Kvame.

Lavere volum senker også Kjølås Johannessens estimater for 2020. Meglerhuset har en kjøpsanbefaling på Grieg Seafood-aksjen med kursmål 155 kroner - som kan bli lavere. 

– Det er vanskelig å ha perfekt guiding på volum, men dette er skuffende. For 2020 tar vi ned estimatene våre, særlig etter kuttet i guidingen, sier Pareto-analytikeren.

Coronastengt

Ved siden av lavere laksepriser, opplyser Grieg Seafood-sjefen at resultatet er betydelig påvirket av et nedstengt Horeca-marked globalt.

– Hotell- og restaurantmarkedet i USA, hvor vi hadde store volumer i andre kvartal, straffet resultatet litt ekstra, sier Kvame.

Grieg Seafood

(Mill. kr)2. kv./202. kv./19
Driftsinntekter1.415,011.539,44
Driftsresultat før biomassejusteringer2,78302,10
Resultat før skatt-58,70178,73
Resultat etter skatt-49,53147,27

Grieg Seafood har 80–90 prosent av selskapets Horeca-marked i USA.

– Flyfrakt over Atlanterhavet i april var vanskelig. Europa har derimot vært mer tilgjengelig, og hatt den største veksten.

– Etterspørselen etter atlantisk laks har fortsatt å være sterk under coronapandemien, og selskapet har klart å holde virksomheten effektiv gjennom hele kvartalet, hevder Kvame.

Grieg Seafood

  • Oppdrettsselskap som spesialiserer seg på atlantisk laks. 
  • Har hovedkontor i Bergen. 
  • Konsernsjef er Andreas Kvame. 
  • Har et produksjonsmål på 100.000 tonn slaktet vekt i 2020. 
  • Største aksjonær er Grieg Aqua, der Elisabeth Grieg er styreleder.
grieg seafood
andreas Kvame
lakseaksjer
coronapandemien
aksjefall
carl-emil kjølås johannessen
pareto securities
sparebank 1 markets
Nyheter
Sjømat