Resultatras for Lerøy Seafood

Coronasmell med lave priser på ørret og laks barberte Lerøy Seafoods driftsresultat med nær 60 prosent. Overraskelsen sendte aksjen i utforbakke.

RESULTATRAS: Lerøy Seafood ble rammet av coronapandemiens ringvirkninger som ga prisskrell for ørret og laks i andre kvartal, samt høyere logistikkostnader. Arkivfoto av Lerøy Seafoods merder i Rongøy. Foto: NTB Scanpix
Sjømat

– Det har vært et spesielt kvartal. Vi er påvirket prismessig. Det som spesielt trekker ned er prisen på ørret der det har vært veldig store volum første halvår, og volumvekst i andre halvår - til ekstremt lave priser, sier konsernsjef Henning Beltestad i Lerøy Seafood til Finansavisen.

Lerøy-sjefen la frem resultatet for andre kvartal torsdag - fasiten var et overraskende resultatras. Markedets reaksjon lot ikke vente på seg, og Lerøy-aksjen ble sendt ned 4,1 prosent til snaue 55 kroner i løpet av børsdagen.

OVERRASKET PÅ NEDSIDEN: Konsernsjef Henning Beltestad i Lerøy Seafood. Arkivfoto fra  tidligere kvartalspresentasjon. Foto: Ivan Kverme

Oslo Børs’ tredje største oppdrettsselskap er likevel blant selskapene som har klart seg best gjennom coronakrisen. Lerøy-aksjen har falt beskjedne 3,4 prosent i år, kun slått av SalMar-aksjen som kan vise til en oppgang på 3,1 prosent i år, mens Sjømatindeksen samlet har falt nær 14 prosent.

Hva corona har kostet oss i kvartalet vet jeg ikke, men vi er betydelig påvirket av Covid-19
Henning Beltestad, Lerøy Seafood

Corona ga prisskrell

Eksportprisen for ørret har ligget rundt 4 euro pr. kilo i kvartalet, mot normalpriser på 5–6 euro. På det meste har ørretprisen vært 20 prosent lavere enn lakseprisen i kvartalet. Det er uvanlig lave priser, opplyser Beltestad.

– Ørretvolumet har vært 25 prosent opp så langt i år, mens prisoppnåelsen har vært 12 kroner lavere for 8.000 tonn. I forhold til laks utgjør det 80–100 millioner kroner på driftsresultatet.

Prisutviklingen for atlantisk laks har vært svært ustabil, og betydelig påvirket av coronapandemien med lavere etterspørsel etter nedstengningen av hotell- og restaurantmarkedet globalt. I fjor lå snittprisen for laks på 62,10 kroner pr. kilo i andre kvartal.

– Lakseprisene har gått fra under 50 kroner, til over 70 kroner, og rett ned igjen. Hva corona har kostet oss i kvartalet vet jeg ikke, men vi er betydelig påvirket av Covid-19, sier Beltestad.

Coronaeffekten har gradvis bedret seg i andre kvartal, etter lettelse på restriksjoner og reduksjoner i kostnader knyttet til logistikk fra Norge.

– Ringvirkningene av Covid-19 fortsetter å ha en negativ innvirkning på etterspørselen etter sjømat, og styret er ikke i stand til å danne noen endelig mening om varigheten eller konsekvensene av pandemien for Lerøy, sier Beltestad.

Driftsresultatet glipper for Lerøy Seafood
Alexander Aukner, DNB Markets

– Driftsresultatet glapp

Lave ørret- og laksepriser skrellet Lerøy Seafoods operasjonelle driftsresultat ned til 322 millioner kroner i kvartalet - mer enn en halvering sammenlignet med 774 millioner i tilsvarende kvartal i fjor.

– Lavere prisoppnåelse for laks og ørret er den viktigste driveren for at lønnsomheten er redusert. Kostnadene var også høyere enn i første kvartal. Samlet påvirker dette driftsresultatet, sier Beltestad.

Det katastrofale driftsresultatet kom over 20 prosent under analytikernes forventninger. Alexander Aukner, sjømatanalytiker i DNB Markets, er overrasket.

– Driftsresultatet glipper for Lerøy. Vi forventet 386 millioner kroner, og tallene var dermed 16–23 prosent under våre og konsensus’ forventninger, sier Aukner

– LERØY GLIPPER: Sjømatanalytiker Alexander Aukner i DNB Markets. Foto: Iván Kverme

Øyner bedring

DNB Markets har en kjøpsanbefaling på Lerøy-aksjen med kursmål 70 kroner. Analytikeren øyner bedring for oppdretteren allerede i år.

– Underliggende får vi inntrykk av at ledelsen i Lerøy er mer komfortable med den biologiske situasjonen så langt i tredje kvartal. Selskapet var tydelig på at veksten kommer både i 2020, 2021 og 2022, sier Aukner.

– Tilbudssiden for ørret vil også forbedre seg betydelig fremover, som bør bety en høyere realisert pris. I tillegg guidet Lerøy kostnadene godt ned i andre halvår i år, legger analytikeren til.

Lerøy-sjefen er tydelig på at det kommer et stort tilbudsfall på ørret i høst.

– Nedgangen i volumet for ørret kommer fra september, og varer også neste år. Ørretprisene skal dermed opp til normalnivåer, og relativt høyere enn lakseprisene, sier Beltestad.

Lerøy Seafood

(Mill. kr)2. kv./202. kv./19
Driftsinntekter4.7125.340
Operasjonelt driftsres. før biomassejusteringer322774
Resultat før skatt569946
Resultat etter skatt448751
Ebit pr. kg. i NOK7,819
Oslo Børs
lerøy seafood
henning beltestad
lakseaksjer
kvartalsresultat
sjømataksjer
alexander aukner
dnb markets
Nyheter
Sjømat