<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Canadisk milliardfond satser på lakse-tech

I januar åpnet venture-fondet ArcTern Europa-kontor. Første investering er i norsk-amerikanske Aquabyte.

Publisert 20. aug. 2020
Oppdatert 23. aug. 2020
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 3 ord
Article lead
+ mer
lead
SATSER PÅ OPPDRETTSTEKNOLOGI: – Investeringen i Aquabyte er et viktig verktøy for å styrke bærekraften i oppdrettsnæringen, fastslår Kristin Aamodt, Europa-sjef for canadiske ArcTern Ventures.  Foto: Arctern
SATSER PÅ OPPDRETTSTEKNOLOGI: – Investeringen i Aquabyte er et viktig verktøy for å styrke bærekraften i oppdrettsnæringen, fastslår Kristin Aamodt, Europa-sjef for canadiske ArcTern Ventures.  Foto: Arctern

– Investeringen i Aquabyte er et viktig verktøy for å styrke bærekraften i oppdrettsnæringen, fastslår Kristin Aamodt, Europa-sjef for canadiske ArcTern Ventures.

I januar ble det kjent at ArcTern Ventures fikk 140 friske millioner kroner å rutte med fra Nysnø Klimainvesteringer.

ArcTern Ventures skyter penger inn i startups som utfordrer eksisterende løsninger i bransjer med bærekraftig teknologi.

Aamodt har base i Oslo, og jobbet i over ti år i Equinor-systemet, sist som adm. i Equinor Technology Ventures.

– ArcTern Ventures har som oppdrag å akselerere den grønne økonomien og styrke et bærekraftig næringsliv, samtidig som vi skal levere avkastning over markedsnivå. Vi ser mange gode investeringsmuligheter i Europa som også har et sterkt bidrag til bærekraftsagendaen, fastslår Aamodt.

Lager økosystem for lakse-innsikt

Denne uken ble det klart at ArcTerns første investering siden Europa-kontoret kom på plass, er i norsk-amerikanske Aquabyte.

Finansavisen skrev i mai at Silicon Valley-gründeren Bryton Shang vil kuppe norsk laksenæring.

Silicon Valley-baserte Shang er en uvanlig gründer i norsk laksenæring. Ikke har han bakgrunn fra Distrikt-Norge, og selskapet hans er satt opp for å tiltrekke seg internasjonal venturekapital helt fra starten av.

Men like fullt har Shang, som er ekspert på maskinlæring, ambisjon om å gjøre Aquabyte til et uunnværlig økosystem for systematisering av biologisk informasjon og markedsinnsikt fra fiskeoppdrett.

Aquabyte har laget kamerasystemer og programvare for automatisert telling av lakselus og måling av biomasse.

Hentet 90 millioner

Nylig hentet selskapet 10 millioner dollar, tilsvarende rundt 90 millioner kroner.

– ArcTern Ventures ledet den siste emisjonsrunden, og de øvrige investorene følger også opp, sier Shang.

AQUABYTE-GRÜNDEREN I NORGE: Før coronapandemien brøt ut pleide Bryton Shang å pendle mellom USA og Norge. Foto: Aquabyte

Etter det Finansavisen erfarer verdsettes Aquabyte til rundt en halv milliard kroner.

På eiersiden finner vi norske Alliance Venture, Silicon Valley-fondene Costanoa Ventures og New Enterprise Associates, samt universitetene Princeton og Stanford.

Selskapet er det første og eneste selskapet med finansiering fra amerikansk venturekapital som satser på norsk havbruksnæring.

Selskapet har nå over 40 ansatte, hvorav rundt halvparten jobber med teknologi og softwareutvikling i Silicon Valley, mens resten jobber med salg, produktutvikling og kundestøtte i Bergen.

MULIGHETER I FLENG: – Vi ser mange gode investeringsmuligheter i Europa som også har et sterkt bidrag til bærekraftsagendaen, fastslår Kristin Aamodt. Foto: Arctern

Juridisk er Aquabyte satt opp som et California-basert selskap, mens aktiviteten i Norge skjer i et heleid, norsk datterselskap.

Fortsetter utvikling tross pandemi

– Mange selskaper og sektorer har utfordringer med coronapandemien. Det er gledelig at vi likevel er i stand til å hente 10 millioner dollar. I tillegg har vi kommet på plass i det chilenske markedet og lansert vårt produkt nummer to, biomassemåling, sier Shang til Finansavisen.

Før pandemien brøt ut pendlet Shang mellom USA og Norge, med én tur omtrent annenhver måned.

Før grensene stengte i mars kom Shang seg med et av de siste flyene fra Europa til USA. Siden da har han vært strandet i California, og han kommuniserer med den norske staben på Zoom og epost.

– Vi hadde mange virtuelle møter tidligere også. Vi fortsetter utviklingen av selskapet og teknologien som planlagt, sier Shang.

Datterselskapet i Norge ledes av Hans Runshaug. 

– Han har ti års erfaring fra havbruksnæringen og 35 års ledererfaring, så fremdriften er god på tross av pandemien, sier han.

Shang innrømmer imidlertid at reiserestriksjonene ikke er ideelle.

– Det forhindrer oss fra å møtes ansikt til ansikt. Vi måtte for eksempel kansellere en konferanse om kunstig intelligens i oppdrettsnæringen som vi skulle ha hatt i Norge i mai.