SpareBank 1 Markets anbefaler lakseaksjer

SpareBank 1 Markets har SalMar som favoritt, men ser også oppside i Mowi, Norwegian Royal Salmon og Bakkafrost som alle legger frem resultat denne uken.

FAVORITT: SpareBank 1 Markets har SalMar med konsernsjef Gustav Witzøe som beste aksjekjøp blant lakseselskapene som legger frem kvartalsresultat denne uken.  Foto: Ivan Kverme
Sjømat

– Vi har kjøpsanbefaling på samtlige lakseselskaper på Oslo Børs. Vår favoritt er SalMar som legger frem resultat torsdag, sier analytiker Christopher Robin Vinter i SpareBank 1 Markets.

Denne uken kommer siste resultatrush med selskaper som legger frem andre kvartalsrapport. Fra sjømatsektoren kommer tall fra Bakkafrost, Norway Royal Salmon (NRS), Mowi og SalMar.

– Aksjene begynner å nærme seg kursmålene våre, men vi er positive til sektoren og kommer til å bruke kvartalstallene til å gjøre nye vurderinger, legger analytikeren til. 

ANBEFALER LAKSEAKSJER: Christopher Robin Vinter, analytiker i SpareBank 1 Markets. Foto: SpareBank 1 Markets

SalMar-favoritt

Øverst på SpareBank 1-analytikerens favorittliste troner SalMar, som er nest største oppdrettsselskap på Oslo Børs. Aksjen steg 2,7 prosent mandag til 468 kroner og nærmer seg analytikerens kursmål på 500 kroner på aksjen.

– SalMar er beste kvalitetsaksje blant oppdrettsselskapene. Kursmålet vårt gir en oppside på 7 prosent i aksjen. Ikke den største oppsiden i sektoren, men SalMar er det sikreste kortet, sier Vinter.

SpareBank 1 Markets laksefavoritter

Selskap rangertKurs 24. aug.AnbefalingKursmålOppside i %
SalMar469 kr.Kjøp500 kr.7
Lerøy Seafood55 kr.Kjøp75 kr.37
Austevoll Seafood82 kr.Kjøp120 kr.48
Grieg Seafood91 kr.Kjøp130 kr.43
Mowi183 kr.Kjøp205 kr.13
Norway Royal Salmon221 kr.Kjøp245 kr.10
Bakkafrost554 kr.Kjøp570 kr.4
AKVA Group64 kr.Kjøp70 kr.9
SpareBank 1 Markets og Oslo Børs

Mens Lerøy Seafood sjokkerte i forrige uke med et fall på 58 prosent i driftsresultatet for andre kvartal, venter analytikeren kun mindre coronajusteringer i SalMar-resultatet, selv om alle oppdrettsselskapene er rammet av lave laksepriser i kvartalet.

– Vi forventer et godt kvartal hvor det operasjonelle driftsresultatet ender på 849 millioner kroner – kun 140 millioner lavere enn rekordresultatet i andre kvartal i fjor. Vi håper også å se synkende kostnader i både Sentral- og Nord-regionene, sier Vinter.

SalMar var i forrige uke vinneren av regjeringens auksjon for tildeling av nye oppdrettstillatelser. Lakseselskapet bladde opp nærmere 1,8 milliarder kroner for å sikre seg høyest volumvekst i sektoren.

– Vi håper også å få kommentarer til hvordan SalMar planlegger å utnytte den 8.000 tonn store MTB-kapasiteten som er kjøpt i auksjonen.

Mer å hente i Mowi

Neste favoritt blant selskapene som legger frem resultat denne uken, er Mowi – verdens største oppdrettsselskap. Laksegiganten har allerede vært ute med en handelsoppdatering der selskapet rapporterte et driftsresultat på 96 millioner euro for andre kvartal. Onsdag kommer selskapet med hele kvartalsrapporten.

Analytikeren har en kjøpsanbefaling på aksjen med kursmål 205 kroner, som gir en oppside i aksjen på 13 prosent til dagens kurs.

– GODT KJØP: SpareBank 1 Markets ser 13 prosents oppside i Mowi-aksjen før kvartalsfremleggelsen. Mowi

– Mowi har levert et godt kvartal hvor driftsresultat og Ebit-marginen kom inn over forventningene. Resultatet var bedre enn konsensus for alle regioner utenom Norge. Vi syntes derfor det mest interessante i rapporten blir hvordan Norge har gjort det på kostnader og pris, sier analytikeren.

10 % oppside i NRS

SpareBank 1 Markets-analytikeren ser også gevinstmuligheter i Norway Royal Salmon, som legger frem kvartalsrapport tirsdag. 

Meglerhuset har en kjøpsanbefaling på aksjen med kursmål 245 kroner, som indikerer en oppside på 10 prosent til mandagens kurs. 

USIKKERHET: Meglerhuset øyner 10 prosents oppside i Norway Royal Salmon-aksjen, men forventningene til kvartalsresultatet er preget av usikkerhet. Foto: Norway Royal Salmon

NRS-aksjen falt kraftig etter første kvartalsresultatet, og analytikeren mener aksjen er blitt attraktiv  til tross for at han venter et lavt operasjonelt driftsresultat på 76 millioner kroner i andre kvartal.

– NRS slet med vintersår og ILA-sykdom i første kvartal – noe vi tror vil påvirke andre kvartal også. Mens Grieg Seafood rapporterte andre kvartalstall mindre påvirket enn ventet av vintersår i region Nord, var Lerøy Seafood tydelig påvirket. Det er derfor usikkerhet for hvordan NRS er påvirket, sier Vinter.

Bakkafrost nærmer seg

Tirsdag kommer også Bakkafrost med andre kvartalsresultatet. SpareBank 1 Markets har en kjøpsanbefaling med kursmål 570 kroner på aksjen, som gir en oppside på 4 prosent til mandagens kurs.

Analytikeren venter et godt driftsresultat på 247 millioner danske kroner i kvartalet.

– Vi tror prisoppnåelsen på Færøyene nok en gang vil være sterk, ettersom den færøyske eksportprisen økte til 60 danske kroner pr. kilo i juni.

– Premien for stor fisk har også økt sammen med gradvis gjenåpning av Horeca-segmentet (hotell- og restaurantmarkedet, red. anm.), legger Vinter til.

For Skottland venter imidlertid analytikeren at marginen fortsatt vil være svak.

– Vi vil se etter ytterligere kommentarer om fremtidig kostnadsforbedring og frykter en viss risiko på nedsiden i 2020-estimatene for Skottland, ettersom høstens slaktevolum har vært lavere enn forventningene.

salmar
mowi
sparebank 1 markets
Christopher Robin Vinter
bakkafrost
norway royal salmon
kvartalsrapport
aksjeanbefalinger
salm
nrs
BAKKA
grieg seafood
lerøy seafood
austevoll seafood
akva group
oppside
oppsidepotensial
Nyheter
Sjømat
Børs