<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Utrolig imponerende

Eksportverdien av norsk sjømat holder seg fortsatt over fjorårets rekordnotering, til tross for nedgang i september.

    Publisert 5. okt. 2020 kl. 06.22
    Oppdatert 5. okt. 2020 klokken 06.23
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 218 ord
    Foto: Anders Horntvedt

    Hittil i år er det eksportert sjømat for 76,7 milliarder kroner, noe som tilsvarer en verdivekst på 1 prosent, eller 623 millioner kroner, målt mot samme periode i fjor, viser tall fra Norges sjømatråd.

    – At vi fremdeles holder oss over fjoråret i eksportverdi, skyldes den sterke inngangen på året, en svak norsk krone og økt eksportvolum og bearbeiding av enkeltprodukter, sier administrerende direktør Renate Larsen i Norges sjømatråd.

    Det største verdiøkningen finner vi i sild, makrell og produkter av disse, mens det har vært et fall i eksportverdien for laks, klippfisk av torsk og reker.

    I september ble det eksportert sjømat for 8,6 milliarder kroner, noe som tilsvarer en nedgang i eksportverdien på 2 prosent, eller nærmere 150 millioner kroner, målt mot samme periode i fjor.

    Også kvartalsvis er det nedgang, med 5 prosent i tredje kvartal i år målt mot samme kvartal i fjor.

    Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) ser imidlertid positivt på situasjonen.

    – Rekordhøy eksportverdi i årets ni første måneder er utrolig imponerende. Igjen viser næringen at den har mange bein å stå på. Norge er kjent for å være en sikker tilbyder av sunn og trygg sjømat, og det har vært viktig i denne perioden med stor usikkerhet, sier han.

    Det er framgangen i årets første kvartal som redder situasjonen. Da gikk eksportverdien opp med hele 11 prosent.

    (©NTB)