Tidenes verste børsdag for Grieg Seafood

Grieg Seafood falt nesten 18 prosent på børs etter et resultatvarsel som var teppebombet med negative nyheter. – Kursfallet er for stort, sier Pareto-analytiker.

BLODRØDT: Konsernsjef Andreas Kvame i Grieg Seafood sendte onsdag ut et resultatvarsel med mange negative nyheter. Investorene svarte med å sable aksjen rett ned. Foto: Iván Kverme
Sjømat

Onsdag var det full ragnarokk for aksjonærene i Grieg Seafood  . Klokken 13.20 ble det innført børspause, før oppdrettsselskapet sendte ut et svært negativt resultatvarsel. Aksjen reagerte med å kollapse nesten 18 prosent til 70 kroner.

– Kursfallet er for stort. Den norske virksomheten som utgjør de største verdiene i Grieg Seafood leverer som forventet, sier sjømatanalytiker Carl-Emil Kjølås Johannessen i Pareto Securities.

Til markedet ble det annonsert at Grieg Seafood nå ser et operasjonelt driftsresultat på minus 187 millioner kroner i tredje kvartal, som følge av lavere spotpriser og høyere kostnader i British Colombia. 

På toppen av isfjellet kommer kostnader på 150 millioner kroner i forbindelse med nedleggelse av virksomheten på Isle of Skye. Til sammenligning var driftsresultatet på pluss 154 millioner kroner i samme periode i fjor.

– Det var et svakt resultat totalt sett, og enda svakere enn det som var indikert i forrige resultatvarsel. Årsaken er hovedsakelig Storbritannia, som både er og har vært et problemområde lenge, sier Kjølås Johannessen.

Estimatene ned

Men moroa for Grieg Seafood stopper ikke der. Svake utsikter med lavere inntjening på kort og mellomlang gjør at selskapet frykter å komme i brudd med lånebetingelser. Derfor har bankene lettet på trykket og gitt Grieg Seafood lettelser på lånebetingelsene ut tredje kvartal.

Slaktevolumet endte på 21.200 tonn i tredje kvartal, mot et guidet volum på 21.400 tonn. For 2020 som helhet venter oppdretteren et volum på 90.000 tonn, hvor 5.000 tonn er blitt flyttet til 2021 for å optimalisere slaktevekter og forhåpentligvis oppnå en bedre pris.

I børsmeldingen skriver selskapet at prisoppnåelsen på Shetland var negativt påvirket som følge av tidlig slakting på Skye. I tillegg hadde det biologiske problemer både på Shetland og i British Columbia, noe som medførte ekstra høye kostnader. Finnmark og Rogaland bidro på den positive siden med god prisoppnåelse.

KUTTER: Sjømatanalytiker Carl-Emil Kjølås Johannessen i Pareto Securities skal kutte 2020-estimatene på Grieg Seafood. Foto: Ivan Kverme

– 2020-estimatene må kraftig ned, både på grunn av et svakt kvartal nå, og siden slaktevolumene blir lavere enn tidligere guidet. Til neste år skal trolig også estimatene litt ned, sier analytikeren, som har en kjøpsanbefaling med kursmål på 150 kroner.

Forsinkelser

Oppdrettsselskapet møter også motgang med Greenfield-prosjektet i Newfoundland, som følge av coronapandemien. Nå er grunnlaget for prosjektet blitt endret, og derfor velger selskapet å utsette konstruksjonen av den planlagte post-smolt fasiliteten. I tillegg blir investeringstempoet senket.

Grieg Seafood hevder at RAS-fasiliteten som bygges har nok kapasitet til å sikre tilvekst selv om post-smolt anlegget blir utsatt. 

Ambisjonsnivået opprettholdes imidlertid, og målsetningen om et slaktevolum på 15.000 tonn i første fase innen 2025 består.

Grieg Seafood hadde opprinnelig planlagt å legge frem tredjekvartalstall den 4. november. Nå er rapporteringsdatoen flyttet til 17. november.

Verste børsdag

Innværende år har vært et mareritt for aksjonærene i Grieg Seafood, og siden årsskiftet er aksjen ned 50 prosent. På et års sikt er avkastningen på minus 40 prosent.

Onsdagens kurshavari er den verste i Grieg Seafoods historie. Man må tilbake til 26. september i 2011 for å finne et nesten like stygt fall for oppdrettskjempen, da aksjen falt hele 15,6 prosent.

Grieg-familien er største aksjonær, og hadde onsdag et papirtap på 868 millioner kroner. Investor og øyelege Ole Morten Halvorsen er tredje største aksjonær, og hans papirtap var på rundt 65 millioner kroner. 

gsf
grieg seafood
pareto securities
carl-emil kjølås johannessen
andreas Kvame
Nyheter
Sjømat
Børs