– Beste investeringen jeg noensinne har sett

Jan Severin Sølbæk i Artha Kapitalforvaltning mener Norcod på sikt burde kunne verdsettes til mellom 5 og 10 milliarder kroner. I dag er prislappen 948 millioner kroner.

BJELLEKLANG: Børsdirektør Øyvind Amundsen (f.v.), Boe Spurré, Rune Eriksen, Jan Severin Sølbak, konsernsjef Hilde R. Storhaug, Marit Solberg (delvis skjult), styreleder Christian Rieber, Ragna Engvik og Tore Tønseth. Foto: Iván Kverme
Sjømat

For litt over ett år siden hadde adm. direktør Jan Severin Sølbæk i danske Artha Kapitalforvaltning et møte med Sirena-direktør Christian Riber, som presenterte torskeoppdretteren Norcod NCOD-ME.

– Først trodde jeg ikke helt på det, men etter å ha regnet litt på verdiene fikk jeg lyst til å besøke Norge og se hvor langt de var kommet med biologien. Jeg ble mektig imponert, sier Jan Severin Sølbak.

I november i fjor kjøpte han sine første aksjer, og siden har kapitalforvalteren økt eksponeringen og eier i dag 28 prosent av aksjene i Norcod.

– Det er den beste investeringen jeg noensinne har sett. Aksjen er fortsatt billig og det er mulig å regne hjem store verdier, sier han.

Tror på stort overskudd

Siden danske Børsen omtalte Norcod fredag i forrige uke har det vært vind i seilene for torskeoppdretteren. Samme dag steg aksjen 12 prosent, mens kursoppgangen mandag formiddag var på over 6 prosent til 57,70 kroner. Nå prises Norcod til 984 millioner kroner.

– Nå koster det rundt 38 kroner pr. kilo å produsere torsk, og ved større skala vil kostnadene bevege seg ned mot 31 kroner. Med en salgspris på litt over 50 kroner, vil Norcod tjene rundt 20 kroner pr. kilo. Lykkes selskapet med å produsere 25.000 tonn torsk årlig vil det gi et overskudd på én halv milliard kroner, sier Sølbak, og fortsetter:

– Basert på ambisjonen i 2025 er det realistisk å kunne verdsette Norcod til mellom 5 og 10 milliarder kroner på sikt. Jeg har et langsiktig perspektiv på investeringen og mener oppsiden er enormt stor.

BULL: Adm. direktør Jan Severin Sølbæk i Artha Kapitalforvaltning sitter på 28 prosent av aksjene i Norcod. Foto: Artha Kapitalforvaltning

Intet kapitalbehov

I forbindelse med noteringen på Merkur Market ble det hentet inn 250 millioner kroner til en prising på 602 millioner kroner før penger.

– Selskapet kan realisere sine planer for 2025 uten å gjennomføre flere emisjoner. Det er alltid en deilig situasjon å være i, sier Sølbak.

– Torskeoppdrett har historisk vært et tapsprosjekt. Frykter du det samme kan skje igjen?

– Det er fortsatt risiko, men det er nye tider nå, og jeg er ikke bekymret. Kunnskapen rundt havbruk er veldig høy i Norge, og det er bedre kvalitet på torsken. Jeg følger biologitallene tett, og de er overbevisende, sier han.

Slakt til neste år

I dag har Norcod tilnærmet ingen inntekter, og rundt 1,8 millioner yngel fordelt på to lokaliteter i Mausund, nord for Trondheim. Målet er å kunne slakte 6.500 tonn torsk med en idealvekt på fire kilo i 2021, og 25.000 tonn i 2025.

Nå er de største torskene på rundt 2 kilo, og første slakt vil finne sted i andre kvartal til neste år.

Torsken ventes å utnytte fôret godt, med en fôrfaktor på 1:1,2 (for å produsere 1 kilo fisk trengs det 1,2 kilo fôr). Dødeligheten estimeres til 4,5 prosent, noe som er lavere enn hva lakseoppdretterne opererer med.

I en investorpresentasjon fra børsnoteringen blir majoritetsaksjonær Sirena trukket frem som en viktig brikke for å gi «unike» salgs- og distribusjonsmuligheter. Danskene er blant verdens største distributører av nordatlantisk sjømat.

norcod
NCOD-ME
Jan Severin Sølbæk
Artha Kapitalforvaltning
Nyheter
Sjømat
Børs