Arctic høvler ned aksjen de tok på børs

Arctic Securities tok Icelandic Salmon på børs med skyhøye forventninger. Nå kutter de massivt i estimatene.

STERK I TROEN: Analytiker Thomas Lorck i Arctic Securities har laget hakkemat av estimatene på Icelandic Salmon. Men han står likevel fast på kjøpsanbefalingen på aksjen. Foto: Eivind Yggeseth
Sjømat

Meglerhuset Arctic Securities var rådgiver da Icelandic Salmon (tidligere Arnarlax) gikk på børs i slutten av oktober. Arctic-analytikerne Thomas Lock og Axel Jacobsen spådde selskapet bare skulle gå hårfint i minus med 4,5 millioner kroner etter skatt i år, og neste år tjene 151 millioner.

Nå drar de kraftig i nødbremsen. Bare tre uker etter børsnoteringen spår de 84 millioner kroner i minus i år. Og neste år vil ikke gi mer enn 72 millioner i overskudd – mer enn en halvering sammenlignet med tidligere anslag. 

Dette fremgår av en fersk analyse fra meglerhuset.

Varsler prispress

Men kraftig nedjusteringer til tross. Lorch og Jacobsen opprettholder både kjøpsanbefalingen på aksjen og til og med kursmålet på 150 kroner til tross for at inntjeningsanslaget også for 2022 er tatt kraftig ned – fra 221 millioner kroner i pluss til bare 146 millioner.

Analytikerne vektlegger at det er økt risiko i Icelandic Salmon-aksjen som følge av mulig prispress i kjølvannet av covid-19, men de vektlegger at dette kun er av kortsiktig karakter, og at de mener selskapet er best posisjonert av oppdretterne på lang sikt.

I analysen pekes det også på at selskapets emisjon på 500 millioner kroner er nok til å finansiere vekst fra 12.000 tonn i 2012 til 30.500 tonn i 2024.

Tror på høyere prising

Når Arctic står fast på kursmålet på 150 kroner aksjen til tross for nedsablingen av estimatene, understreker de at de faktisk ser ytterligere potensial. Dette bygger de på kostnadskontroll og bransjevekst.

Analytikerne ser mulighet for at bransjen vil oppnå prising på 200 kroner i selskapsverdi pr. kilo laks, mens Arctics kursmål på 150 kroner representerer en selskapsverdi på «bare» kroner pr. kilo i 2024.

Estimatendringene tilsvarer en nedgang i fortjeneste pr. aksje for 2021 fra 5,70 til 2,30 kroner pr. aksje samt for 2022 en nedgang fra 8,30 til 4,70 kroner pr. aksje.